În anul 2022, totalul investițiilor străine în companiile românești se ridică la peste 50 de miliarde de euro, în top 3 surse de proveniență a investițiilor situându-se Olanda (9,3 mld. euro), Germania (5,4 mld. euro) si Austria (5,3 mld. euro), conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului analizate de Casa de Avocatură ONV LAW.

Cele mai mari investiții străine au fost absorbite de companiile locale active în domeniul comerțului cu ridicata și amănuntul și domeniul reparațiilor auto și moto (25,05%), de cele din segmentul activităților profesionale, administrative, științifice și tehnice (20,81%) și de cele din segmentul de transport, depozitare și comunicații (19,6%).

“Anul trecut, România a fost o țintă atractivă de investiții în contextul relocării mai multor business-uri sau reorientării geografice a unor companii multinaționale, pe fondul conflictului din Ucraina. Separat de acest aspect, mai multe planuri de investiții străine sau achiziții și fuziuni s-au concretizat anul trecut, ca urmare a unor procese demarate încă din anii precedenți. Între domeniile foarte active în piață pe acest segment am remarcat în special sectoarele de infrastructură, transport și mobilitate, cel farmaceutic, de producție industrială, construcțiile, dar și segmentul serviciilor financiare, al comunicațiilor, automotive sau de energie,” declară Radu Nemeș, Managing Partner, ONV LAW.

Majoritatea investițiilor cu capital străin au avut loc în polurile regionale puternic dezvoltate economic: zona Capitalei, județul Ilfov sau județele din vestul țării, datorită apropierii de spațiul Schengen, conform datelor analizate. ONV LAW a asistat în 2022 peste 20 de tranzacții de fuziuni și achiziții pe piața locală, reprezentând în general cumpărătorii internaționali. Aceștia, mari grupuri multinaționale cu prezență geografică extinsă, au preluat companii locale cu volum de business anual cumulat de peste 40 de milioane de euro.

ONV LAW este una dintre cele mai dinamice companii independente de pe piața locală. Fondată în anul 2000, aceasta asigură Președinția pentru Europa a reţelei juridice globale Legal Netlink Alliance (LNA), ce reuneşte 95 de societăţi independente şi peste 1.500 de avocaţi din toată lumea.

Participă la evenimentul Financial Forum 2023, organizat de wall-street.ro, care va avea loc pe data de 16 martie, pentru a afla de la experții financiari cele mai bune sfaturi pentru a trece peste un an dominat de inflație și incertitudine economică, dar și pentru discuta despre cele mai noi instrumente de finanțare diponibile pentru antreprenori.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri