Un oficial din conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) le-a sugerat cetăţenilor să îşi modereze revendicările salariale în contextul creşterii preţurilor, pentru a nu alimenta curba inflaţiei, scrie Agerpres.

https://ic.events/landing/bHArVQ==/hr-2-0-2023.html"Sindicatele ar putea fi înclinate să ceară majorări excesive de salarii. Trebuie să fim prudenţi", a afirmat vicepreşedintele BCE, Luis De Guindos într-un interviu acordat cotidianului german Suddeutsche Zeitung.

"Trebuie să evităm o spirală salarii-preţuri", a insistat De Guindos adăugând că "nimeni nu are de câştigat" de pe urma declanşării unei bucle inflaţioniste, întreţinută prin creşterile salariale.

"Dacă vom intra într-o spirală salarii-preţuri, BCE va trebui să majoreze dobânda de referinţă mai mult decât ar fi făcut-o în altă situaţie", a avertizat Luis De Guindos, ceea ce ar avea drept consecinţă o majorare şi mai mare a costului creditului, şi ar afecta şi mai mult activitatea economică.

Chiar dacă a admis că salariaţii au dreptate să se aştepte la o compensaţie, Luis De Guindos a sugerat că este de datoria autorităţilor publice să susţină puterea de cumpărare prin "introducerea de ajutoare ţintite pentru a atenua impactul inflaţiei".

"Astfel, oamenii ar putea să îşi reducă revendicările salariale iar BCE nu va fi nevoită să îşi înăsprească atât de mult politica monetară. Toată lumea ar avea de câştigat", apreciază responsabilul BCE.

O spirală a salariilor ar complica şi mai mult lupta declanşată de BCE împotriva inflaţiei, într-un moment în care aceasta începe să încetinească în zona euro. După ce a atins un vârf de 10,4% în luna octombrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut timp de trei luni consecutive, pentru ca în ianuarie să ajungă la 8,5%, graţie moderării tarifelor la energie şi deblocării lanţurilor de aprovizionare.

Însă nu trebuie să lăsăm garda jos, a avertizat Luis De Guindos, redeschiderea economiei chineze, după restricţiile sanitare de anul trecut, "antrenează o majorare a cererii, pentru energie, metale şi produse de bază. Asta poate genera noi presiuni asupra preţurilor", a apreciat oficialul BCE.

Începând din luna iulie a anului trecut, BCE a înăsprit drastic politica monetară, majorând dobânzile de referinţă de cinci ori cu un total de trei puncte procentuale, o creştere fără precedent în istoria instituţiei. Obiectivul gardienilor euro este, în principal, acela de a frâna cererea consumatorilor, pentru a opri creşterile de preţuri.

O nouă majorare de dobândă, cel mai probabil cu 0,50 puncte procentuale, este aşteptată la următoarea reuniune de politică monetară a BCE, care va avea loc în luna martie, şi "alte majorări de dobândă nu sunt excluse", a estimat vicepreşedintele BCE.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri