Schimbăm legi la câteva zile, fără o direcție anume. Implementăm modificări ale modificării, modificate acum două săptămâni. Contribuabilul este ocupat să aplice birocrația inutilă, să înțeleagă ce trebuie să facă, stresat să nu rateze ceva. Contabilul muncește de 5 ori mai mult pentru același client pentru că statul îi cere mai multe raportări lunare.

Azi tot statul riscă să blocheze salariile a 300.000 de cadre didactice. Nu, blocajul nu se întâmplă pentru că softul nu a fost gata la timp. De mai mult de șase luni încoace, modificările de lege vin lunar, chiar și în ziua limită a depunerii raportării despre salariați.

Modificările de lege lunare, cam cinci-șase la număr, trebuie operate în timp real pentru că se schimbă metoda de calcul, formula de calcul, adăugăm reguli noi, adăugăm reguli specifice pe industrii cu norme de aplicare precare, excepții de la reguli, lămuriri adăugate la reguli, dar și la excepții. E imposibil să le memorezi, e greu să le înțelegi și, mai ales, și mai greu să le aplici. Decizii luate haotic și schimbări impulsive care se fac pe banii și nervii contribuabilului.

Digitalizarea ar trebui să înceapă din curtea proprie. Hardware și software. Încă plimbăm hârtii și încă pierdem nopți că să depunem declarații. Trăim îngrijorați că serverul ANAF nu o să ne dea "sfânta" recipisă până la miezul nopții. Contabilii fac reconversie profesională, în timp ce statul îi întreabă de la el de acolo din Olimp “de ce lași treaba pe ultimul moment”?

Implementăm legi după modelul altor state europene, dar rupți de realitatea digitală a acelor state. Cu un plan strategic de schimbări de legislație, contribuabilul s-ar bucura de stabilitate și predictibilitate și s-ar putea ocupa cu toate motoarele de creșterea afacerii lui, care desigur ar îmbogăți și bugetul public. Căci contribuabilul român nu vrea să înșele, să fure de la bugetul de stat. Vrea prevenție, control. Și dacă lucrurile ar sta așa, toată lumea ar fi mai bine. Da, inclusiv conturile instituțiilor de stat.

Sursa foto: NextUp

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri