30 Mai 2007

Necesarul de investitii de mediu pentru termocentrale, estimat la 2,4 miliarde euro

Necesarul de investitii in protectia mediului pentru termocentrale este estimat la 2,4 miliarde de euro pana in anul 2013, a declarat directorul de dezvoltare din cadrul Termoelectrica, Constantin Ioanitescu

Potrivit oficialului Termoelectrica, cea mai mare pondere din necesarul total de investitii o au cele care vizeaza reducerea emisiilor de dioxide de sulf, estimate la 1,711 miliarde de euro.

"Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) ar trebui sa acopere 1,173 m iliarde de euro pentru reducerea emisiilor de dioxid de sulf, in timp ce pentru termocentralele din subordinea Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) au nevoie de 295 de milioane de euro pentru reducerea acestor emisii", a spus Ioanitescu potrivit NewsIn.

Totodata, pentru depozitele de deseuri industriale sunt necesare investitii totale de 650 de milioane de euro pana in 2013, din care 513 milioane de euro trebuie asigurate de MEF. Ioanitescu a mai spus ca, in urma acestor investitii, costurile de productie ar putea creste cu 5-6 euro MWh/ora. " Estimam, de asemenea, ca vor creste si preturile combustibililor utilizati in termocentrale. Insa, in sistemul energetic va intra mai multa energie nucleara care va realiza un echilibru la tarifele finale", a afirmat Ioanitescu.

Totodata, directorul de dezvoltare al Termoelectrica a aratat ca, in perioada 2008-2015, vor fi construite capacitati noi de producere a energiei in cadrul Termoelectrica. Potrivit acestuia, vor fi deschise doua-trei grupuri de 200-400 MW cu cicluri mixte la Bucuresti, Brazi si Iernut, doua grupuri de 400-600 MW de carbune de import la Braila, Borzesti, Deva si Constanta si unul-doua grupuri de 400-600 MW de lignit la Rovinari sau Turceni.

De asemenea, Termoelectrica urmareste construirea a patru-sase turbine de gaze pe 40-100 MW pentru asigurarea varfului de consum. Ioanitscu a mai spus ca statul ar trebui sa asigure garantii pentru credite directe si chiar sa participe cu aport de capital pentru aceste investitii.



Citeste si