Implementarea soluţiilor de automatizare în domeniul administraţiei publice centrale va asigura o reducere a timpilor de procesare sau a erorilor de procesare şi, practic, facem un pas important în debirocratizarea aparatului administrativ central, a declarat, miercuri, Dragoş Cristian Vlad, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), la conferinţa de deschidere a proiectului "Automatizarea proceselor de lucru în administraţia publică", scrie Agerpres.

"Implementarea soluţiilor RPA în domeniul administraţiei publice centrale va asigura o productivitate sporită (reducerea timpilor de procesare, reducerea erorilor de procesare) îmbunătăţiri operaţionale (accesarea în timp real a informaţiilor necesare, vizibilitatea crescută cu privire la stadiul procesării documentelor) şi îmbunătăţirea fluxurilor de lucru executate la ora actuală preponderent manual. ADR are ca misiune digitalizarea administraţiei publice centrale, iar prin această investiţie aducem tehnologii de ultimă generaţie în ministerele din România. Practic, facem acum un pas important în debirocratizarea aparatului administrativ central, dar în ţinta noastră sunt incluse şi structurile locale, la care cetăţeanul şi mediul de afaceri au prioritate zero şi acces direct", a afirmat Vlad, citat într-un comunicat de presă al ADR.

Proiectul "Automatizarea proceselor de lucru în administraţia publică" este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Investiţia 18 "Transformarea digitală şi adoptarea tehnologiei de automatizare a proceselor de lucru în administraţia publică", Componenta 7 - Transformarea digitală.

"Implementarea tehnologiei de automatizare a proceselor de lucru (RPA) şi promovarea inteligenţei artificiale (IA) în administraţia publică înseamnă că punem bazele unei infrastructuri a mileniului trei. Această investiţie va implementa soluţii pentru 18 instituţii publice din administraţia centrală. Remodelăm astfel maniera în care instituţiile funcţionează, punând în centru nevoile cetăţeanului. PNRR şi POCIDIF includ finanţări ample în ceea ce ţine de digitalizarea în paralel a sistemului public şi a mediului de afaceri, progresul trebuie să fie făcut de ambele părţi, doar împreună statul şi privatul vor parcurge paşii transformării digitale, care reprezintă un proiect de ţară pentru România", a susţinut, la rândul său, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.

Prin intermediul acestei investiţii vor fi implementate soluţii de sprijinire a automatizării proceselor de lucru robotice şi a inteligenţei artificiale pentru 18 instituţii publice din administraţia centrală.

Potrivit ADR, obiectivul general al proiectului constă în sprijinirea transformării digitale, creşterea productivităţii, a rezilienţei, reducerea erorilor şi a timpului de prelucrare a cererilor (cetăţenilor) adresate autorităţilor publice, prin adoptarea de soluţii de automatizare a proceselor de lucru robotice - RPA (automatizarea sarcinilor laborioase, repetitive şi bazate pe norme).

Rezultatele aşteptate de iniţiatori sunt: standardizarea proceselor, ca parte a continuităţii operaţionale cu avantajul asigurării transparenţei şi predictibilităţii serviciului public pentru cetăţean; creşterea eficienţei prin centralizarea datelor şi asigurarea unui format standardizat al acestora; creşterea productivităţii, permise prin automatizarea proceselor; eficientizarea furnizării serviciilor publice furnizate de către autorităţile publice; reducerea costurilor necesare asigurării serviciilor publice furnizate; reducerea timpului în care cetăţenii/operatorii economici beneficiază de aceste servicii; îmbunătăţirea interacţiunii dintre cetăţeni/mediul de afaceri cu autorităţile/instituţiile publice.

Valoarea totală a contractului de finanţare este de 107,43 milioane de lei (fără TVA), echivalentul a 21,9 milioane de euro, din PNRR, la care se adaugă 20.411.785,50 lei (4,161 milioane de euro), reprezentând valoarea neeligibilă a TVA.

Durata de implementare a proiectului este de 31 de luni, în perioada 30 mai 2023 - 31 decembrie 2025.

Sursa foto: Stokkete / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri