Ministerul Transporturilor a semnat contractul pentru elaborarea documentației necesare modernizării Transfăgărășanului (DN 7C). Catalogat deseori drept „cea mai frumoasă șosea din lume”, după aproape 45 de ani de la finalizarea sa acesta ar putea fi și transformat într-un drum la standardele actuale.

Potrivit secretarului de stat de la Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu, este vorba de modernizarea tronsonului cuprins între km 104 - km 130+800 al Transfăgărășanului (DN 7C). Este vorba de partea care nu este deschisă tot timpul anului, între Bâlea Cascadă și Piscul Negru. Ofertantul câștigător este compania Rutier Connex XXI din Bacău. Ofertele au fost depuse încă din iulie 2023, iar afară de Rutier Connex XXI au mai participat Specialist Consulting și Total Business Land.

Studiu de fezabilitate pentru modernizarea Transfăgărășanului

Scopul acestui studiu de fezabilitate constă în determinarea soluțiilor tehnice care să permită menținerea Transfăgărășanului deschis pe toată durata anului între Piscul Negru și Cabana Bâlea Cascada. Printre aceste soluții se numără copertine de protecție din beton, lucrări de siguranță rutieră, panouri de informare digitale la intrările pe Transfăgărășan care să le arate șoferilor numărul de locuri de parcare libere și condițiile meteo, zone pentru parcări cu spații pentru comercianți și taxarea lor, închiderea sigură a tunelului de la Bâlea Lac și îmbunătățirea siguranței în punctele negre cu risc de accidente.

”Soluțiile identificate trebuie să ofere în primul rând un grad ridicat de siguranță a traficului rutier”, susține Cristian Pistol, șeful CNAIR.

Valoarea contractului este de 8,4 milioane lei, fără TVA, sursa de finanțare fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027. Durata contractului este de 12 luni.

CNAIR promite încă de acum un an că va găsi o soluție pentru a ține deschis Transfăgărășanul tot timpul. Compania a anunțat o consultare de piață pe acest subiect, dar după un an, avem doar un contract semnat pentru un studiu de fezabilitate.

Catalogat deseori drept „cea mai frumoasă șosea din lume”, Transfăgărașanul a fost terminat în 1980. Segmentul de 27 de kilometri din zona montană înaltă a drumului, între Bâlea Cascadă și Piscul Negru, este deschis circulaţiei rutiere în fiecare an doar de la 30 iunie până în 1 noiembrie - chiar dacă uneori autoritățile prelungesc perioada în care se poate circula sau deschid acest segment de pe DN 7C mai devreme.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri