10 Iulie 2007

Analistii internationali, optimisti in legatura cu economia Romaniei



Analistii internationali si-au imbunatatit estimarile privind economia Romaniei, insa perspectivele de dezvoltare ale Cehiei, Slovaciei si Poloniei continua sa fie peste nivelul tarii noastre, potrivit unui studiu intocmit de Erste Bank si institutul german ZEW

Astfel, diferenta dintre parerile optimiste si cele pesimiste a fost, in cazul Romaniei, de 32,6 puncte, comparativ cu 31,1 puncte in raportul din luna mai.

Indicatorul privind sentimentul general asupra cresterii regionale a scazut cu 7,7 puncte si se situeaza actualmente la un nivel de 10,6 puncte. Majoritatea expertilor nu preconizeaza modificari economice importante in urmatoarele sase luni, la nivelul regiunii.

In cazul tarii noastre, 46,1% dintre analistii chestionati considera ca situatia economica din Romania este buna, 40,4% acceptabila si 13,5% nesatisfacatoare.

Spre comparatie, diferenta dintre parerile optimiste si cele pesimiste a fost in cazul Slovaciei, punctajul fiind de 71,4 puncte, pentru Polonia diferenta fiind de 65,5 puncte, iar pentru Cehia de 64,8 puncte.

Raportul analizeaza tarile Austria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia. Raportul centralizeaza rezultatele unui sondaj intocmit in luna iunie, la care au participat 78 de experti financiari.
<artfile>30935_1.pdf</artfile>
Potrivit raportului, valutele celor sapte tari se vor aprecia in raport cu euro in urmatoarele sase luni, leul inregistrand cea mai puternica dinamica din regiune. “Aprecierea leului va continua in perioada urmatoare, inregistrand cea mai puternica dinamica din regiune”, se arata in raport.

Astfel, 57,8% dintre experti estimeaza ca leul se va aprecia, 22,2 l de procente estimeaza ca nu se va schimba semnificativ, iar 20,0 la suta ca se va deprecia.

Estimarile privind piata de capital din Romania sunt preponderent pozitive, cu o diferenta intre opinii de 56,7%, comparativ cu 77,9% in raportul din luna mai.

In privinta indicelui BET, 68,1 % dintre experti estimeaza ca va creste, 20,5% estimeaza ca nu se va schimba semnificativ, iar 11,4 procente ca se va reduce.



Citeste si