25 Iulie 2007

Capsunarii est-europeni nu mai vor sa munceasca in Marea Britanie



Dupa o campanie agresiva condusa de presa britanica impotriva imigrantilor romani, asezonata cu estimari fataliste ale "puhoiului" de romani si bulgari, ziaristii Reginei spun acum povestea fermelor britanice care au ajuns sa sufere din lipsa de muncitori est-europeni.

Numarul romanilor care vor sa munceasca in Marea Britanie este in continua scadere, iar cei care aleg tara lui Shakespeare ocolesc sectorul agricol, putand afecta grav o industrie de 300 de milioane de lire sterline. BBC News a publicat recent un reportaj despre mai multi fermieri din Anglia care au pierdut sute de tone de fructe pentru ca nu au reusit sa atraga destui agricultori est-europeni. In timp ce studentii romani si bulgari plecati la munca in Marea Britanie aleg sa munceasca in restaurante si baruri, adultii se indreapta spre sectorul administrativ.

Agricultura ramane descoperita, dupa cum scrie si The Times, care a anuntat ca industria a solicitat guvernului sa relaxeze cotele, pentru a permite venirea in Marea Britanie a mii de imigranti suplimentari din Romania si Bulgaria precum si din state care nu apartin UE, precum Ucraina, Albania si Moldova, la cules de fructe si legume.

Dupa ce, la sfarsitul lui 2006, Guvernul de la Londra a restrictionat accesul pe piata muncii pentru romani si bulgari, pe motiv ca nu doreste o invazie a imigrantilor odata cu aderarea celor doua tari la UE, acum Home Office (agentie britanica de imigratie, care lucreaza in parteneriat cu Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca) vrea sa recruteze, incepand din ianuarie 2008, exclusiv agricultori romani si bulgari.

"Din 2008, programul de angajare a lucratorilor straini in regim sezonier in sectorul agricol din Marea Britanie va fi rezervat in exclusivitate pentru Romania si Bulgaria, 2007 fiind inca un an de tranzitie. Locurile de munca puse la dispozitie prin aceasta schema sunt insa limitate la un numar total de 19.750", a declarat pentru Wall-Street un reprezentant al Ambasadei britanice la Bucuresti. Cu toate acestea, in primele cinci luni ale anului, doar 2.425 de agricultori romani si bulgari au cerut si au primit autorizatii de munca in Marea Britanie, potrivit datelor furnizate de Ambasada britanica.

Nici muncitorii din statele A8 (Polonia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Republica Ceha, Estonia, Letonia si Lituania) nu se mai inghesuie la cules capsuni pe ogoare britanice. Ultimele cifre ale Home Office arata ca, in 2006, doar 19.895 de imigranti din statele A8 s-au inregistrat pentru a munci in sectorul agricol, in scadere fata de cei 22.700 de muncitori inregistrati in 2005. De asemenea, numarul total al celor care s-au inregistrat in sectorul agricol in primele trei luni ale anului 2006 a fost de 3.755, comparativ cu 3.400 in aceeasi perioada a anului curent

Ingrijorare si panica in ajunul aderarii Romaniei

La sfarsitul anului trecut, media britanice s-au intrecut in a schita peisaje cat mai dezastruase privind accesul liber al romanilor si bulgarilor pe piata de munca britanica. Tabloidul "The Sun" si alte publicatii au dus o veritabila campanie impotriva imigrantilor romani si bulgari, publicand o serie de articole defaimatoare la adresa acestora.

"Exista temeri multiple cum ca dupa data de 21 ianuarie 2007, alaturi de muncitori legali si cei ce viziteaza insula in scop turistic, in Marea Britanie vor ajunge membri ai lumii interlope din cele doua tari”, scria The Sun.

La acea data se estima ca, numai in primul an de la aderare, peste 180.000 de cetateni din Romania si Bulgaria vor invada Marea Britanie. Realitatea s-a dovedit a fi departe de temerile britanicilor. Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ambasadei britaqnice la Bucuresti, doar 7.935 de muncitori romani si bulgari au primit acces la piata de munca britanica, dupa 1 ianuarie 2007.

Mai mult decat atat, numarul imigrantilor din Regatul Unit a scazut de la aderarea Romaniei si a Bulgariei. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, in primele trei luni ale anului 2007 s-a inregistrat un numar total de 49.000 de cereri din partea muncitorilor din Europa de Est, cu 16.000 mai putini decat in ultimul trimestru din 2006. Dintre acestia, aproximativ 41% au slujbe in sectorul administrativ, in crestere cu 25 de procente fata de anul 2004.

"Este prea devreme sa evaluam impactul deplin al aderarii Bulgariei si Romaniei, dar cifrele preliminare arata ca politica noastra de a restrange accesul pe piata muncii din Marea Britanie ne asigura ca numai cei care au ceva de oferit tarii primesc dreptul de a munci aici", a declarat secretarul de stat pe probleme de imigratie, Liam Byrne, citat de BBC.

Totusi, un viitor mai "deschis"

Tot cotidianul The Guardian anunta, la sfarsitul lunii trecute, ca guvernul britanic va revizui, in luna septembrie interdictia impusa romanilor si bulgarilor cu privire la accesul pe piata muncii, cu posibilitatea ca aceasta sa fie eliminata complet.

Ambasada britanica la Bucuresti a comentat, pentru Wall-Street: "Romanii care lucreaza in acest moment in Regatul Unit, intr-o varietate de domenii, contribuie in mod pozitiv la dezvoltarea economiei britanice, aceasta fiind directia in care dorim ca lucrurile sa evolueze si pe viitor. Din acest motiv, aranjamentele curente vor fi revizuite dupa 12 luni, in functie de necesitatile de pe piata muncii britanice, de impactul valului de aderare din 2004, precum si de pozitia adoptata in aceasta privinta de celelalte state membre".

In prezent, pentru ca un roman sau bulgar sa poata munci in Marea Britanie, trebuie sa se incadreze intr-una din cele cinci categorii desemnate de oficialitatile britanice: muncitori cu o calificare inalta, studenti, persoane cu o calificare care nu poate fi oferita de piata muncii din Marea Britanie, liber profesionistii, plus un numar de 20 de mii de persoane fara calificare care vor putea fi angajate in industria alimentara si in sectorul agricol.



Citeste si