18 August 2008

Conditiile necesare pentru romanii care vor sa lucreze in Austria

Cetatenii romani care doresc sa lucreze in Austria trebuie sa obtina permis de sedere si autorizatie de angajare inainte de a incepe munca efectiva sau doar de aprobare de munca, daca este vorba de activitati cu caracter sezonier, a anuntat Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Pe pagina de internet a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) se arata ca autorizatia de angajare poate fi depusa doar de catre angajator la agentia regionala competenta Oficiului Fortelor de Munca.
Aprobarea de munca se poate obtine pe o perioada de cel mult un an si poate fi prelungita la cerere.

De la 1 ianuarie 2008, Austria a deschis piata muncii inclusiv pentru cetatenii romani si bulgari in cazul a 50 de meserii.

Pentru angajarea in Austria este obligatorie detinerea unui permis de munca, insa nu este necesara testarea personalului.

Permisul de munca se elibereaza cu titlu personal si pentru un anumit land federal, mentionat de angajat. Angajatorul are obligatia sa anunte perioada exacta de derulare a activitatii la Oficiul regional al fortei de munca. Actul se elibereaza de acest oficiu pentru doi ani si poate fi prelungit in anumite situatii speciale.

Romanii care sunt interesati sa munceasca in Austria trebuie sa aiba cunostinte minime de limba germana.
ANOFM a mai anuntat ca lucratorii care muncesc ilegal nu vor beneficia de prestatii de asigurari sociale, de beneficii medicale, indemnizatii in caz de accident de munca sau de boli profesionale.

In plus, acestia nu vor putea valorifica la pensie perioada lucrata in Austria si nici nu vor putea reclama angajatorul daca nu plateste corespunzator drepturile salariale ori nu asigura masurile de protectie si securitate a muncii.



Citeste si