1 Decembrie 2008

Croitoru, BNR: Viitorul Guvern, obligat sa majoreze impozitele



Viitorul guvern va fi obligat sa majoreze impozitele si taxele, daca va avea intentia sa stimuleze economia reala, avand in vedere si cheltuielile deja asumate pentru anul viitor, a declarat, la finele saptamanii trecute, Lucian Coritoru, consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR.

Astfel, cresterea impozitelor pare inevitabila in conditiile in care deficitul bugetar se va apropia de 3% din PIB la finalul lui 2008, dar masura ar veni destul de tarziu, potrivit lui Lucian Croitoru.

"Daca se doreste interventia pentru sprijinirea economiei reale cu resurse din buget, iar deficitul bugetar se apropie deja la 3% din PIB, nu ai decat doua solutii: fie reprioritizezi cheltuielile bugetare, fie cresti impozitele", a explicat consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR.

Croitoru a adaugat ca prima varianta este greu de aplicat, in conditiile in care, in multe sectoare bugetare, salariile sunt rigide la scadere, mai ales in termeni nominali.

"Singurul lucru care se poate face este redimensionarea sectoarelor care primesc aceste salarii si nu cred ca se poate realiza intr-un an electoral", a continuat oficialul BNR.

A doua posibilitate mentionata de Croitoru este majorarea impozitelor, din momentul in care se pun in aplicare masurile de sustinere a economiei.

"Cresterea impozitelor este necesara din secunda doi de aplicare a masurilor de sprijin. asa cum s-au planificat cheltuielile nu au cum fara venituri in plus", a adaugat Croitoru.

El a mentionat ca guvernul trebuie sa ramana la acea dimensiune care ii permita continuarea procesului de convergenta reala, fara destabilizarea economiei.

"Guvernul Romaniei este mic, ar trebui sa avem venituri constant in apropierea nivelului de 36% din PIB. Cresterea impozitelor este inevitabila, dar cred ca vine destul de tarziu. Cand economia se duce in jos si vii cu o astfel de masura nu faci decat sa pui si mai tare piciorul pe frana", a completat reprezentantul bancii centrale.

In opinia lui Croitoru, ar trebui ca Guvernul sa aiba un portofoliu de eficienta, sa se ocupe de armata, sanatate si educatie, si sa ofere bunurile publice normale intr-o economie.



Citeste si