11 Martie 2009

Preturile productiei industriale si-au incetinit ritmul anual de crestere



Preturile productiei industriale au crescut in ianuarie cu 1,88% fata de luna anterioara, pe fondul scumpirilor inregistrate in toate sectoarele de activitate, insa ritmul anual de crestere a coborat la 6,99%, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
In decembrie, ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 7,92%.

Ianuarie a fost prima luna, dupa august 2008, in care preturile la producator au crescut fata de una anterioara, dupa ce in perioada septembrie - decembrie se inregistrasera scaderi. Preturile productiei industriale pe piata interna au crescut in ianuarie cu 1,1% comparativ cu decembrie, iar cele de pe piata externa au urcat cu 3,9%, potrivit datelor Statisticii, citate de NewsIn.

Cel mai mult au saltat in ianuarie preturile la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, cu 2,99% fata de luna anterioara, urmate de cele din industria prelucratoare, cu 2,14%. Preturile din activitatea de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au crescut in prima luna din 2009 cu 1,18%, iar cele din industria extractiva cu 0,33% comparativ cu decembrie 2008.

Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi au inregistrat produsele din industria bunurilor de capital, cu 2,4%, industria energetica, cu 2,3%, industria bunurilor de uz curent, cu 1,7% si industria bunurilor intermediare, cu 1,5%. In schimb, la produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata, preturile au scazut in medie cu 0,3%.

Fata de luna similara din 2008, au avut loc cresteri de preturi peste medie la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, ambele marcand o scumpire cu 8,14% in ianuarie, precum si in industria prelucratoare, de 7,54%.

In schimb, in industria extractiva, preturile au scazut cu 3,42%.

Pe marile grupe industriale, preturile produselor din industria bunurilor intermediare au avut un ritm anual de crestere de 12,4% in prima luna din acest an, cele din industria bunurilor de capital, de 12,3%, un avans similar fiind raportat si de industria bunurilor de uz curent.

Preturile din industria bunurilor de folosinta indelungata au avansat cu 10,9%, in timp ce produsele din industria energetica s-au ieftinit cu 5,07%.

INS a precizat ca indicii preturilor productiei industriale vor fi publicati fata de anul de baza 2005 folosind noua Clasificare a Activitatilor Economiei Nationale (CAEN Rev.2) incepand cu comunicatul pentru ianuarie, in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene si pentru asigurarea comparabilitatii datelor la nivel european si mondial.



Citeste si