11 Martie 2009

Cota unica la tranzactiile imobiliare realizate de persoanele fizice, in linie dreapta



Doua dintre problemele Codului Fiscal constau atat in clarificarea impozitarii operatiunilor imobiliare efectuate in scop comercial, in special a speculatiilor efectuate de personele fizice, cat si in modificarea actualului mod de calcul al impozitului pe cladiri, a declarat Gabriel Biris, partener in cadrul partener al firmei de avocatura si consultanta fiscala Biris Goran.

El a spus ca Ministerul de Finante lucreaza la partea de impozitare a tranzactiilor imobiliare, astfel incat veniturile obtinute de persoanele fizice sa fie impozitate cu 16%.

"La aceasta data, pentru tranzactiile cu imobile mai vechi de trei ani a caror valoare este mai mica de 200.000 de lei, se plateste un impozit de 1% din pretul de vanzare, si de 2% pentru cele care depasesc acest prag. Totodata, pentru cladirile mai noi de trei ani se plateste un impozit cuprins intre 2% si 3% din pretul de vanzare", a detaliat Biris.

Datorita acestei reglementari, a mai explicat Biris, vanzatorul ar urma sa plateasca un impozit de 16% pe castig si un TVA de 5% sau 19%, in functie de valoarea imobiliului.

La randul sau, Paul Coman, consilier in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a declarat ca "Ministerul de Finante analizeaza in acest moment o propunere ce vizeaza impozitarea cu 16% a veniturilor obtinute de catre persoanele fizice din tranzactiile comerciale cu terenuri si apartamente. Nu s-a lua inca o decizie in acest moment, intrucat se analizeaza impactul pe care l-ar putea avea introducerea acestei masuri", potrivit NewsIn.

Coman a precizat ca, prin introducerea acestei prevederi, ar putea fi redusa activitatea speculatorilor din domeniul imobiliar.

Gabriel Biris a mai propus ca schimbare necesara introducerea contributiilor sociale in Codul Fiscal, plafonarea bazei de clacul a contributiilor sociale si reglementarea impozitarii veniturilor obtinute din activitati dependente.

Specialistii au subliniat ca aceste schimbari sunt necesare pentru stabilitatea si predictibilitatea Codului Fiscal, in vederea sprijinirii economiei nationale.



Citeste si