10 Februarie 2005

Finantele dau asigurari ca impozitul majorat nu se aplica retroactiv

Cei care "tin" actiunile cel putin un an inainte de a le vinde vor plati in continuare un impozit de 1%

Castigurile obtinute din vanzarea, pe piata de capital, a actiunilor detinute pe o perioada de cel putin un an, calculata dupa 1 aprilie 2005, vor fi impozitate cu 1%, ca si pana in prezent, precizeaza Ministerul Finantelor, printr-un comunicat de presa. Prevederea se aplica indiferent de data achizitionarii actiunilor respective, inclusiv 1 aprilie. In urma negocierilor cu expertii Fondului Monetar International, autoritatile romane au decis majoarea, de zece ori, de la 1% la 10%, a impozitului aplicat asupra profiturilor obtinute din tranzactii pe piata de capital. Prevederea, adoptata pentru cresterea veniturilor la buget, va intra in vigoare incepand cu 1 aprilie 2005.

Potrivit Finantelor, impozitul datorat de un contribuabil pentru castigul obtinut dupa 1 aprilie se va calcula astfel: se insumeaza impozitul de 1% aplicat diferentei dintre valoarea actiunilor la data 31 martie 2005 si valoarea lor la data achizitionarii, cu impozitul de 10% aplicat la diferenta dintre valoarea lor la data vanzarii si valoarea acestora la 31 martie 2005. La calculul sumei care urmeaza sa fie impozitata se vor scadea integral cheltuielile cu comisioanele brokerilor. Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a mentionat ca ingrijorarile unor investitori privind aplicarea retroactiva a cotei majorate de impunere nu sunt justificate. Noul impozit va fi aplicat numai pentru operatiunile realizate dupa 1 aprilie. "Nimeni nu trebuie sa se teama daca a cumparat actiuni acum cateva luni sau acum un an-doi", a spus Popescu.

"Spre deosebire de Romania, in tarile din Uniunea Europeana, tranzactiile mobiliare se impoziteaza dur in conditiile in care actiunile sunt instrainate la mai putin de un an", se arata in comunicatul Ministerului Finantelor. Potrivit acestuia, in Ungaria castigurile din tranzactii cu actiuni se impoziteaza cu 25%, in Cehia cu procente cuprinse intre 15% si 32%, iar in Polonia si Slovacia cu 19%). In plus, Finantele afirma ca un impozit scazut pe aceste castiguri, asa cum a fost pana in prezent (1%) nu a demonstrat ca reprezinta un argument pentru a atrage mai multi investitori straini pe piata.



Citeste si