30 Iunie 2009

Paradox: Companiile cu ISD-uri sunt mai rezistente la criza, dar au restante la credite mai mari



Companiile care au primit investitii straine directe (ISD) sunt importante pentru economia romaneasca si detin 25% din activele totale, 40% din indatorarea externa si 20% din cea interna si genereaza o treime din cifra de afaceri, se arata in raportul anual de stabilitate financiara, elaborat de BNR.

Astfel, companiile care au primit investitii straine directe pot suporta relativ mai bine eventuale socuri produse de criza actuala, dar nu in mod semnificativ diferit fata de restul economiei (rentabilitatea capitalurilor si eficienta cheltuielilor cu salariile sunt mai mari decat media pe economie, dar rata restantelor are performante mai slabe).

Concret, rata restantelor era in martie 2009 de 2,9%, la companiile care au primit ISD in anul 2006 fata de 2,7% pe ansamblul economiei.

BNR a luat in calcul esantionul companiilor care au primit ISD in anul 2006, pentru a permite suficient timp ca respectiva investitie sa produca efecte.

Numarul de proiecte de ISD nu a avut o evolutie spectaculoasa in cazul Romaniei, inregistrandu-se doar o scadere usoara de la 150 in 2007 la 145 in 2008, arata un studiu publicat recent de Ernst & Young.

Astfel, spre deosebire de alte tari (Ungaria: -26%, Belgia: -19%, Spania: -18%), in Romania evolutia descendenta a fost de numai 3% in 2008 comparativ cu 2007. Insa au existat si tari cu evolutii pozitive, printre care cele mai importante in Italia: +39%, Irlanda: +35% si Germania: +28%.

La companiile care au primit investitii straine directe, eficienta cheltuielilor cu salariile (cheltuieli salariale/cifra de afaceri) inregistra in iunie 2008 valoarea de 6,9%, in timp ce ROE (calculata folosind profitul net) era de 18%, fata de 12,5% pe total economie.

Potrivit BNR, rezulta ca majorarea acestor investitii in economie nu este un factor care sa determine de unul singur un proces mai rapid de convergenta reala in conditii de criza.

Investitiile straine directe in Romania au scazut in primele patru luni cu 44,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 2,055 miliarde euro, depasind de aproape doua ori deficitul de cont curent



Citeste si