13 Iulie 2009

Masuri suplimentare pentru a atinge tinta de deficit pe 2009



Autoritatile romane au sustinut, in cadrul Consiliului EcoFin, ca si-au atins tinta de deficit pentru primul semestru si s-au angajat ca vor lua masuri suplimentare, daca va fi nevoie, pentru atingerea obiectivului convenit pentru intregul an 2009, a anuntat Ministerul Finantelor Publice (MFP).


"Exista insa riscul, asa cum s-a intamplat in cazul altor tari, ca prognozele care au stat la baza masurilor prevazute sa nu se adevereasca si, in acest sens, Romania conteaza pe sprijinul Comisiei in a identifica impreuna cele mai bune actiuni, daca va fi necesar", anunta reprezentantii Ministerului Finantelor, citati de NewsIn.

Romania, prin reprezentantul sau la EcoFin, secretarul de stat din MFP, Cosmin Coman, s-a aratat de acord cu recomandarile adresate de Consiliu, "avand in vedere ca acestea urmeaza aceeasi linie cu cele agreate in cadrul pachetului de asistenta financiara".

La aceeasi reuniune, ministrii de finante din UE au adoptat opiniile privind variantele revizuite ale programelor de convergenta/stabilitate pentru Romania, Austria, Belgia, Slovenia si Slovacia si au adoptat concluziile privind reducerea prociclicitatii asupra pietelor financiare, pe baza raportului Comitetului Economic si Financiar. Prociclicitatea reprezinta tendinta activitatii financiare de a amplifica fluctuatiile mediului de afaceri, care pot conduce sau contribui la instabilitate financiara.

Comisarul pentru economie si afaceri monetare, Joaquin Almunia, declara ca EcoFin a deschis procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei, recomandand Bucurestiului sa indeplineasca angajamentele politice asumate prin acordul semnat cu CE si FMI.

El a adaugat ca EcoFin nu a primit nicio cerere de la autoritatile romane de modificare a tintelor de deficit bugetar agreate cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Tot marti, Consiliul ministrilor de finante din UE a stabilit data de 7 ianuarie 2010 ca termen limita pana la care Romania, Letonia, Lituania, Malta si Polonia trebuie sa ia masuri de corectare a deficitelor bugetare, in cadrul procedurii de deficit excesiv.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,51 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara in 2 iulie ca deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,7% din produsul intern brut (PIB), potrivit primelor evaluari, sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.




Citeste si