Ultima varianta a proiectului Legii unitare de salarizare nu mai prevede majorarea salariilor bugetarilor in 2010 la capitolul privind impactul bugetar al aplicarii actului normativ, se arata in proiectul Legii, scrie NewsIn.
"In anul 2010 nu va exista un impact macro-economic produs de aplicarea acestei legi, intrucat pentru intregul personal bugetar se va realiza numai reincadrarea acestuia cu mentinerea drepturilor salariale in plata in anul 2009. Proiectul de act normativ se adreseaza in special persoanelor cu venituri mici si va realiza pentru personalul debutant o salarizare mai atractiva cu mult superioara celei existente in prezent", se arata in nota de fundamentare a proiectului Legii unitare de salarizare.

Surse guvernamentale au declarat ca majorarea salariului minim in 2010, care ar fi majorat salariile a circa 150.000 de bugetari, nu poate fi sustinuta din punct de vedere economic si ca "cel mai probabil anul viitor vor fi inghetate toate salariile, o masura in acest sens urmand a fi luata la sfarsitul acestui an". "Este populista aceasta masura. Salariile nu pot fi majorate anul viitor. In cel mai bun caz vor fi inghetate salariile si sporurile in 2010", au precizat sursele guvernamentale.

In varianta anterioara, proiectul prevedea ca "in anul 2010 impactul macro-economic produs de aplicarea acestei legi va conduce la o crestere minora a castigului salarial mediu brut pe total economie, intrucat apreciem ca legea se va aplica la circa 150.000 persoane care se situeaza in apropierea salariului de baza minim".

Atat ministrul Muncii Marian Sarbu, cat si secretarul de stat in ministerul Muncii Valentin Mocanu au declarat in cursul saptamanii trecute ca salariul minim pe economie ar putea creste anul viitor cu pana la 25% si ca aceasta masura ar putea afecta intre 100.000 si 150.000 de bugetari cu salarii de pana la 750 de lei.

Salariile bugetarilor vor cantari doar 5,9% din PIB in 2015, fata de 9% in 2009

In schimb, nota de fundamentare a ultimului proiect al Legii unitare de salarizare prevede la "Sectiunea a 4-a privind impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atat pe termen scurt, pentru anul curent, cat si pe termen lung (pe 5 ani)" ca "Legea cadru de salarizare a personalului din sectorul bugetar se va aplica etapizat in perioada 2010-2015, cu incadrarea stricta in cheltuielile salariale totale", a caror pondere in PIB urmeaza sa scada.

Astfel, ponderea cheltuielilor cu salariile in produsul intern brut (PIB) va fi in 2010 de 8,34%, in anul 2011 de 7,97%, iar in anul 2012 de 7,3% din PIB.

In 2013 ponderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor in PIB ar urma sa ajunga la 6,7%, in 2014 la 6,3%, iar in 2015 - la 5,90%.
In ce priveste valoarea salariului minim, proiectul, discutat la aceasta ora in Guvern, nu are inca prevazuta valoarea coeficientului 1 decat pe 2015, pentru care este trecuta valoarea de 1.100 lei.

Guvernul discuta la aceasta ora in legatura cu forma finala a Legii unitare de salarizare, miza fiind stabilirea nivelului de referinta pentru grila de salarizare.

"Sunt pareri diferite in ceea ce priveste introducerea salariului minim pe economie pentru calcularea celorlalte salarii ale bugetarilor si o serie de ministri doresc un coeficient 1 care sa aiba o valoare fixa", au declarat miercuri seara, pentru NewsIn, surse guvernamentale.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri