Biroul european de statistica a mai anuntat ca, in iulie, cele mai mari avansuri ale comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Belgia, unde ritmul anual de crestere a fost de 4,8%, Suedia, de 4,6%, si Polonia, de 4,4%.

In schimb, cele mai importante scaderi ale volumului comertului cu amanuntul au fost inregistrate in a saptea luna din 2009 in Letonia (-29,5%), Estonia (-20%) si Lituania (-19,1%).

Fata de luna similara din 2008, comertul cu amanuntul a scazut in 11 state membre ale UE si a crescut in sase, potrivit datelor transmise de Eurostat.

Indicele vanzarilor cu amanuntul a scazut in iulie cu 0,9% in Uniunea Europeana si cu 1,8% in zona euro, raportat la luna similara din 2008.

La nivelul intregii Uniuni, comertul cu alimente, bauturi si tutun a scazut cu 1% fata de iulie 2008, in timp ce in zona euro vanzarile cu amanuntul pe acest segment s-au comprimat cu 1,8%. Vanzarile de bunuri nealimentare au stagnat in UE si s-au redus cu 1,2% in zona euro.

Fata de luna anterioara, comertul cu amanuntul a crescut in 11 state membre, a scazut in 5 si s-a mentinut in Danemarca. Cele mai mari cresteri fata de luna anterioara au fost inregistrate in Suedia, de 2,2%, Romania, de 1,8% si Belgia, de 1,4%, iar cele mai mari scaderi au avut loc in Estonia (-3,9%), Spania (-1,2%) si Letonia (-1%).

La nivelul blocului comunitar, vanzarile de bunuri alimentare si nealimentare au crescut in iulie cu 0,2% fata de luna iunie, in timp ce in zona euro au scazut cu 0,2%.