23 Octombrie 2009

Spovedania lui Berceanu: Nu avem autostrazi pentru ca nu avem bani



Constructia de autostrazi din Romania se afla in impas din cauza lipsei de bani, considera Radu Berceanu, ministrul Transporturilor.

"In 2009, bugetul ministerului Transporturilor a fost de doua miliarde de euro, atat cat am spus eu ca ar fi necesar anual doar pentru constructia de autostrazi. Cu chiu cu vai, am reusim (cei din minister - n.red) sa obtinem un sfert din aceasta suma pentru constructia de autostrazi. Asa se prezinta situatia: un sfert avem, un sfert facem", a declarat Radu Berceanu in cadrul unei conferinte organizata de Mediafax.

El a adaugat ca, pentru ca Romania sa beneficieze de autostrazi europene, bugetul ministerului Transporturilor ar trebui sa fie de 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB), asa cum se intampla in celelalte state europene. [Citeste planurile lui Berceanu din februarie: peste 70 km de autostrada in 2009]

"Raportat la PIB, avem cel mai mic buget pentru transporturi din Uniunea Europeana. Cehia aloca 4,7% din PIB dezvoltarii infrastructurii, Ungaria acorda 3,2-3,3% din PIB, iar Romania doar 1,4%. In schimb, noi alocam 6-7% pentru Educatie. Nimeni nu tine cont insa ca romanii, care vor fi foarte bine pregatiti cu acesti bani, o sa plece in strainatate si o sa creasca economiile altor tari, atunci cand o sa vada ca Romania nu are infrastructura", a mentionat Berceanu.

Bilantul autostrazilor romanesti in ultimele 2 decenii: 14 km pe an




Citeste si