3 Noiembrie 2009

Producatorii agricoli pot vinde cereale catre APIA



Producatorii agricoli pot vinde cereale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), incepand cu data de 1 noiembrie cereale, pana la 31 mai 2010, in cadrul masurii de interventie, se arata intr-un comunicat remis de Agentie.
Conform datelor APIA, in cadrul acestui mecanism de preluare a cerealelor la interventie, potrivit regulamentelor europene, toti detinatorii de stocuri de cereale le pot vinde organismului de interventie al statului membru, respectiv Agentiei de Plati in cazul Romaniei.

APIA mai arata ca pretul de interventie stabilit de regulamentele europene este 101,31 euro/tona la care se adauga cresterea lunara de 0.46 euro/tona si cresterile sau scaderile de pret in functie de indicii calitativi determinati in urma analizelor de laborator, informeaza NewsIn.

Astfel, orice detinator al unei cantitati de cel putin 80 de tone de cereale, respectiv 10 tone de grau dur, poate depune o oferta la centrele judetene APIA. Cerealele trebuie sa indeplineasca conditii referitoare la nivelul maxim admis de substante contaminante (micotoxine, resturi de pesticide, metale grele si de contaminare radioactiva) precizate de legislatia comunitara.

De asemenea, potrivit APIA, cerealele pentru care se pot aplica masuri de interventie sunt graul comun, orzul si sorgul care indeplinesc conditiile cantitative si calitative specificate in Regulamentul (CE) nr. 687/2008 al Comisiei Europene din 18 iulie 2008 si din Regulamentul (CE) nr. 72/2009 al Consiliului Uniunii Europene din 19 ianuarie 2009 pentru graul dur. in cazul porumbului, conform Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1234/2007, achizitia in cadrul sistemului de interventie publica este suspendata incepand cu anul de comercializare 2009/2010. Totusi, Comisia Europeana poate stabili achizitia in cadrul sistemului de interventie a unei anumite cantitati de porumb daca situatia de pe piata va impune acest lucru.



Citeste si