6 Ianuarie 2010

Preturile productiei industriale au revenit pe un trend ascendent in noiembrie



Preturile productiei industriale erau in noiembrie cu 2,62% mai mari decat in urma cu un an, mai ales ca urmare a scumpirilor cu distributia apei, salubritate si gestionarea deseurilor, fiind prima crestere din sector dupa 5 luni de scadere, a anuntatInstitutul National de Statistica (INS).
Preturile productiei industriale au inregistrat prima scadere, in termeni anuali, in iunie 2009, cu 0,03% fata de iunie 2008, in iulie au coborat cu 1,38% fata de nivelul din perioada similara din 2008, in august cu 1,13%, in septembrie cu 1,2%, iar in octombrie cu 0,66%, potrivit datelor Statisticii. In luna mai, ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 1,4%, potrivit NewsIn.

In noiembrie, pe sectoare de activitate, au fost raportate cresteri de preturi de 13,19% la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor si activitati de decontaminare, de 4,16% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, precum si de 2,68% in industria prelucratoare.

Pe de alta parte, preturile din industria extractiva s-au diminuat cu 4,01%.

Pe mari grupe industriale, preturile au crescut cu 10,15% la produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 7,69% in industria bunurilor de uz curent, cu 5,53% in industria energetica si cu 3,02% in cea a bunurilor de capital. La polul opus au fost produsele din industria bunurilor intermediare, preturile acestora micsorandu-se cu 5%.

Fata de luna anterioara, preturile productiei industriale au crescut cu 0,56%, potrivit datelor INS. Dupa destinatie, atat preturile productiei industriale pentru piata interna, cat si cele pentru piata externa au crescut cu 0,4%, respectiv cu 0,9%.

Pe sectiuni, preturile au fost mai mari decat in octombrie cu 1,42% in industria extractiva si cu 0,64% in cea prelucratoare. In schimb, preturile produselor la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 0,1%, iar cele de la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare au stagnat in noiembrie fata de luna anterioara.

Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi au fost inregistrate la produsele din industria energetica (+1,19%), industria bunurilor de uz curent (+0,5%), industria bunurilor de capital (+0,36%), precum si industria bunurilor intermediare (+0,25%), in timp ce preturile au fost cu 1,03% mai mici in industria bunurilor de folosinta indelungata.



Citeste si