2 Februarie 2010

Ministerul Sanatatii: Cifrele privind taxa pe fast-food sunt nerealiste



Ministerul Sanatatii (MS) considera cifrele si procentele avansate de catre reprezentantii patronatelor din industria alimentara, cu privire la asa-zisa taxa pe fast-food, ca fiind nerealiste si fara o baza de calcul. Potrivit reprezentantilor din industria alimentare aceasta taxa ar scumpi cu 30% produsele la raft.
"Pana in prezent, Ministerul Sanatatii (MS) nu a stabilit lista produselor alimentare nerecomandate care ar putea fi taxate si nici cuantumul de contributii, de asemenea nu au fost avansate cifre pe baza carora ar putea fi calculate majorari de preturi la alimente sau disponibilizari de personal". spum oficialii Ministerului.

Deocamdata, ministerul are in dezbatere o intentie si se asteapta observatiile si sugestiile tuturor celor interesati, se mai precizeaza in comunicatul ministerului.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii anunta, in acelasi context, ca va organiza o dezbatere publica privind instituirea unei contributii pentru descurajarea consumului alimentare nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, cu aditivi alimentari.

Dezbaterea a fost solicitata de catre Romalimenta, Rompan si Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui.

Reprezentantii patronatului si ai sindicatelor din industria alimentara declarasera anterior ca aplicarea taxei pe fast-food ar putea aduce scumpiri ale produselor la raft de aproximativ 30%, dezechilibrele provocate de aceasta pe piata putand cauza falimentul companiilor din industria alimentara.

In plus, respectiva taxa va duce la concedieri egale cu procentul scumpirilor, dupa cum sustine presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat, la inceputul lunii ianuarie, ca Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca o taxa pe produsele tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu, banii urmand a fi destinati programelor de sanatate si de investitii.



Citeste si