29 Iulie 2010

Afaceri in Romania sau la vecinii din Bulgaria. Unde este mai atractiv?



Deranjati de modificarile fiscale adoptate de guvern in ultima perioada si de instabilitatea politica, unii oameni de afaceri din Romania se gandesc sa isi mute business-urile in Bulgaria, unde sistemul fiscal este mai "prietenos" si stabil. Avocatii si specialistii in fiscalitate consultati de Wall-Street sustin ca mutarea afacerilor nu este o procedura atat de usora si depinde foarte mult de activitatile pe care le desfasoara companiile.

De ce vor antreprenorii romani sa isi mute afacerile

Antreprenorii romani s-au saturat sa isi schimbe strategia de business de zeci de ori in fiecare an din cauza ca autoritatile romane modifica Codul fiscal aproape in fiecare luna. In ultimii 4 ani s-au realizat prin ordonante de urgenta si legi peste 60 de modificari la codul fiscal, fiind incalcal principiul stabilitatii fiscale.

In plus, de regula, modificarile aduse la codul fiscal trebuie, de regula, anuntate cu 6 luni inainte de a fi implementate in lege, dar acesta prevedere nu se aplica si in Romania.

"Noile modificari aduse la Codul fiscal ingreuneaza activitatea companilor, dar cel mai grav este ca s-au realizat 63 de modificari in ultimii patru ani prin ordonante sau legi. De fiecare data normele de aplicare au intarziat sa apara", a declarat Dinu Petre (foto), partener la casa de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii.

Cea mai recenta si semnificativa modificare la Codul fiscal a fost la nivelul cotei TVA, aceasta fiind majorata cu 5 puncte procentuale pana la 24%. Masura a fost anuntata aproape de pe o zi pe alta si, spre exemplu, marile lanturi de hypermarketuri din Romania nu numai ca nu au avut timp sa isi schimbe strategia de business, ci abia au apucat sa schimbe preturile la zeci de mii de produse.

De asemenea, veniturile din dobanzi si cele obtinute din castiguri de pe piata de capital au redevenit venituri impozabile, iar cota de cheltuieli deductibile pentru venituri din drepturi de autor s-a diminuat de la 40% la 20%.

Toate aceste modificari au fost realizate aproape de pe o zi pe alta desi, teoretic, ar trebui sa fie anuntate cu 6 luni inainte de a fi puse in aplicare. "Se incalca principiul stabilitatii fiscale", a subliniat avocatul Dinu Petre.

Ioan Niculae, proprietarul Interagro, a anuntat ca-si muta afacerile in Bulgaria, potrivit publicatiei Ziarul Financiar. Recent, omul de afaceri tragea un semnal de alarma. “Daca impozitul progresiv va intra in vigoare, atunci ne vom muta in alte tari, acolo unde taxele incurajeaza investitiile, ca de exemplu in Bulgaria, unde e 10%", spunea pentru Wall-Street Ioan Niculae, unul dintre cei mai bogati romani.


Este posibil sa iti muti afacerile in Bulgaria?

Mutarea afacerilor din Romania in Bulgaria este o solutie aplicabila pentru antreprenori, explica Luminita Ristea (foto), managing partner in cadrul Consulting R Group, dar subliniaza ca depinde de structura fiecarui business.

"Inainte de a lua o asemenea decizie trebuie facuta o analiza pentru fiecare business in parte. Este o solutie mutarea in Bulgaria, dar depinde de activitatea pe care o desfasoara compania pentru care este luata in calcul aceasta posibilitate", sustine Ristea.

O solutie este mutarea firmei in Bulgaria sau in alt stat si pastrarea unei sucursale in Romania, insa aceasta sucursala trebuie sa ramana pe pierdere sau zero pentru a fi evitata plata impozitului pe profit.

De asemenea, Luminita Ristea subliniaza ca este necesar ca sistemul de impozitare din Bulgaria sa fie analizat atent pentru a se vedea care sunt constrangerile cu care se poate confrunta o companie.

Cota unica de impozitare este de 10% in Bulgaria, mult mai redusa decat cota de 16% aplicata in Romania.

Cat de usor se deschide o firma in Bulgaria?

Pentru antreprenorii care doresc sa deschida noi companii situatia este si mai simpla, infiintarea unei firme in Bulgaria fiind mai putin dificila decat in Romania, atat in ceea ce priveste perioada de timp alocata procedurilor cat si din privinta sumei de bani necesare.

"Romania avea un avantaj competitiv foarte mare si acela era cota unica, dar acum Bulgaria poate aparea din punct de vedere al taxelor si impozitelor un mediu prielnic deoarece ei au si stabilitate fiscala. Acest lucru este un dezavantaj pentru noi si o sa conduca la reducerea veniturilor pe care le incaseaza statul din impozite", considera Dinu Petre.

Avocatul de la compania Cunescu, Balaciu si Asociatii a explicat ca infiintarea unei firme in Bulgaria se realizeaza intr-o perioada scurta de timp, in timp ce in Romania deja nu se mai stie cat dureaza, iar costurile aferente sunt de aproximativ 400-700 de euro.

Mai mult, capitalul social minim ce trebuie adus la infiintarea unei firme in Bulgaria este aproape simbolic.

Ungaria este de asemenea o alternativa pentru antreprenorii care vor sa isi mute afacerile, sustine avocatul Gheorge Piperea (foto), insa el subliniaza ca marii oameni de afaceri nu o sa plece din Romania.

"Marii oameni de afaceri care declara ca isi vor muta business-ul in Bulgaria exagereaza. Nu imi imaginez cum ar putea acestia sa realizeze in Bulgaria afacerile pe care le fac in Romania in conditiile in care sa nu uitam ca statul roman a fost destul de prietenos cu ei. Oamenii mari de afaceri deja si-au transferat castigurile in alte tari si nu ma astept sa isi mute si afacerile, insa exodul acesta se va produce in sectorul IMM", a declarat Piperea.


Citeste si