4 Noiembrie 2010

Ce previziuni are Oxford Economics pentru economia Romaniei - Pesimism pe linie



Economia Romaniei va scadea si anul viitor, cu 1%, desi PIB ar putea sa creasca incepand cu trimestrul al doilea, iar riscurile politice vor persista, se arata intr-o analiza a Oxford Economics.

"Incertitudinile continua sa influenteze perspectivele economice, iar cei mai recenti indicatori confirma ca procesul de contractie s-a reluat in a doua jumatate a acestui an. Nu anticipam ca PIB-ul sa revina pe crestere pana in trimestrul al doilea din 2011", se spune in analiza, potrivit Mediafax.

Institutia estimeaza o scadere a PIB de 2,7% pentru acest an, urmata de o contractie de 1% in 2011, prognoze mai pesimiste decat cele inaintate de FMI si Comisia Europeana, de -2% anul acesta, respectiv plus 1,5% anul viitor. FMI anticipeaza chiar ca economia romaneasca isi va relua cresterea inca din trimestrul al patrulea al acestui an.

Analistul Keith Edmonds considera ca pozitia guvernului Boc a fost consolidata de avizarea legii pensiilor de catre Curtea Constitutionala si de caderea motiunii de cenzura, insa riscurile politice nu au disparut.

"Noul ministru de Finante trebuie sa abordeze problema arieratelor, sa rezolve problema imprumuturilor din piata la randamente de cel mult 7%, rata maxima pe care Ministerul Finantelor este dispus sa o accepte, dar si sa elaboreze si sa asigure trecerea bugetului pe 2011, pentru a mentine in grafic politica fiscala. Apoi, incepand din aprilie, el trebuie sa negocieze cu FMI pentru un acord de tip precautionary", noteaza Oxford Economics.

Totodata, institutia anticipeaza o scadere de 2,4% a consumului privat anul viitor, dupa un declin de 3,9% in acest an, evolutie care va continua sa afecteze economia.

"Contractia activitatii economice din a doua jumatate a acestui an, cauzata de impactul cresterii TVA si de reducerile salariale din sectorul public - nu mai vorbim de veniturile mult mai reduse din remitente - este resimtita deplin de populatie. Increderea consumatorilor, deja slaba, s-a prabusit dupa anuntarea masurilor de austeritate", se spune in analiza.

Cererea interna, care a cazut in 2009 cu 15,7%, s-a contractat in acest an cu 4,9% si urmeaza sa se reduca in continuare in 2011, cu 1,8%.

PIB-ul anual va reveni pe crestere in 2012, cu un plus de 4,8%, odata cu cererea interna si consumul, care vor avans acu 5,5%, respectiv 5,2%. Productia industriala va inregistra tot atunci un salt important al ratei modeste de crestere din 2010 si 2011. Astfel, dupa o contractie de 6% anul trecut, industria va reusi un plus de 2,8% in acest an, 2,1% in 2011, respectiv 6,3% in 2012.

Deficitul bugetar se va incadra in tintele din acordul cu institutiile financiare internationale, desi arieratele si problemele de finantare reprezinta obstacole importante, iar autoritatile se vor concentra se bugetul pe 2011, pe finalizarea cu succes a acordului cu FMI, in luna martie a anului viitor, si pe negocierea unei noi intelegeri, de tip precautionary, cu institutia de la Washington.



Citeste si