23 Decembrie 2005

Romania a intrat in elita producatorilor de jucarii care vand in Uniunea Europeana

Romania a reusit sa se inscrie printre primele zece tari care reusesc sa exporte jucarii in Uniunea Europeana, potrivit unui studiu al biroului european de statistica Eurostat. In ciuda unei concurente acerbe care este intretinuta de China, tara care domina exporturile catre Uniunea Europeana, in procent de 81%, Romania a reusit sa intre in clubul exclusivist al producatorilor de jucarii ce au acces pe piata europeana, alaturi de China, Elvetia, Statele Unite, Hong Kong, Indonesia, Thailanda, Taiwan, Vietnam, Malayesia si Vietnam.

Tara noastra a inregistrat acest succes, eliminand Japonia si insusindu-si astfel o cota de peste 1% din totalul reprezentand importurile de jucarii pe care Uniunea Europeana le face din tarile nemembre UE, corespunzatoare unei valori de aproximativ 53 de milioane de euro, dintr-o piata de 4.796,5 milioane de euro. Peste 80% dintre jucariile importate in tarile UE provin din China, care a obtinut astfel in 2004, aproape 3.900 de milioane de euro, iar Elevetia se situeaza pe locul doi in acest clasament cu o cota de 4%.

De altfel, Uniunea Europeana este cel mai mare importator de jucarii. Jumatate dintre importurile facute de UE merg catre Marea Britanie (1,3 miliarde de euro) si Germania (0,9 miliarde de euro).

"Reusita Romaniei nu este intamplatoare. Productia de jucarii in tara noastra este in crestere. Succesul pe piata internationala este de dat de faptul ca la noi se produc jucarii ecologice, din lemn, carton sau materiale textile. In Europa aceste jucarii sunt foarte cautate, spre deosebire de Romania care consuma alt gen de jucarii pentru ca populatia nu are o educatie in acest domeniu. Romanii consuma ce le ofera comerciantii, chiar daca multe dintre jucarii sunt periculoase sau respinse de UE, cum este cazul jucariilor din PVC. La noi acestea sunt preferate, in vreme ce in Uniunea Europeana vor fi interzise", ne-a declarat ing. Maria Vilica Tarnauceanu, directorul Centrului de Certificari, Inspectii si Incercari Produse, Casstil SA.

Intr-adevar, la noi, traditionalele cuburi de lemn, jucariile din lemn sau din materiale textile sunt date la o parte sau nici macar nu pot fi gasite in magazine. Vanzatorii de jucarii spun ca mai mult de jumatate dintre cumparatori prefera papusi sau masinute, pe urmatoarele locuri in topul preferintelor parintilor fiind jucariile de plus, mai ales cele in marime naturala si cartile de colorat sau de citit.

Analistii spun ca, desi productia de jucarii la noi este in crestere, importul de jucarii, in majoritatea no name, acopera 97% din piata de profil, in timp ce putinii producatori autohtoni isi directioneaza livrarile la extern. Incasarile anuale ale firmelor de pe piata jucariilor din Romania sunt de circa 60 de milioane de euro.



Citeste si