1 Februarie 2011

EXTREME: Vestile rele si bune din prima luna a anului 2011



Oamenii de afaceri asteapta de la 2011 primele semnale pozitive ale unei iesiri din criza. Iata care sunt totusi stirile rele si bune din luna ianuarie, extremele inceputului de an.

(-) Reactoarele de la Cernavoda, blocate

Constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, o afacere evaluata la patru miliarde de euro, este in impas: grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franta-Belgia) si Iberdrola (Spania) s-au retras din proiect, motivand incertitudinile economice si privind piata energiei.

Totusi, autoritatile discuta cu companii din SUA, Canada si Rusia posibilitatea ca acestea sa preia actiuni in firma care construieste reactoarele - EnergoNuclear, in care statul, prin Nuclearelectrica, detine participatia majoritara.


(-) Aderarea la Schengen, in impas

Franta considera ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ameninta securitatea europeana. Astfel, potrivit diplomatilor francezi, o aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor in cadrul UE ameninta securitatea restului Europei.

Totusi, grupul de evaluare Schengen al Uniunii Europene a amanat pana la 14 februarie adoptarea celor doua rapoarte privind pregatirea Bulgariei pentru aderarea la zona de circulatie fara pasaport.


(-) Insolventele musca din privat

Dupa ce afaceri de 4,1 mld. euro au intrat in insolventa in 2010, luna ianuarie a adus alte vesti negative in mediul privat. Retailerul de mobila Staer International din Galati este cel mai proaspat nume din mediul privat care a intrat in insolventa.

De asemenea, Dezvoltatorul imobiliar Carmel Land Development si-a cerut insolventa, in timp ce PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services, lichidatorul judiciar al Terra Vision, a scos la vanzare doua blocuri de locuinte din cele trei nefinalizate in complexul rezidential Terra Residence din Voluntari, dezvoltatorul avand datorii de 143 milioane lei, din care 83 milioane lei catre BCR.

Si compania Andromede Decor, care detine lantul de magazine de cadouri si decoratiuni interioare bam boo, a intrat in procedura de insolventa. Reteaua cuprinde 22 de magazine, 10 in Bucuresti si 12 in tara.


(-) InterAgro - 5.700 angajati vor fi concediati

Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a anuntat ca va inchide intre 15 februarie-30 aprilie alte trei combinate, dupa ce la finele anului 2010 a oprit alte doua unitati, si va concedia 5.700 de angajati, circa 63% din total, pentru ca nu mai primeste gaze exclusiv din productia interna.

(+) Investitii in auto

International Automotive Components Group (IAC), un furnizor Ford, va investi 58 mil. euro intr-o fabrica la Bals.

De asemenea, un numar de 11 furnizori Ford vor investi la Craiova, noua dintre acestia primind autorizatii de constructie chiar in incinta fabricii auto a companiei americane.


(+) Listarea Fondului Proprietatea

Listarea Fondului Proprietatea a captat atentia pietei de capital si a tuturor persoanelor implicate.

Listarea actiunilor FP, la 25 ianuarie, a contribuit vizibil la cresterea capitalizarii BVB, care a ajuns la 115,493 miliarde lei (27,143 miliarde euro), din care 7,34%, sau 8,473 miliarde lei (1,991 miliarde euro), reprezinta valoarea de piata a titlurilor Fondului.

Excluzand FP, capitalizarea bursei a crescut in aceasta luna cu 4,47%, sau 4,578 miliarde lei (1,26 miliarde euro), la 107,02 miliarde lei (25,152 miliarde euro), de la 102,442 miliarde lei (23,892 miliarde euro).



(+) Tranzactie cu terenuri

Compania de dezvoltare imobiliara Portland Trust, fondata de britanicul Robert Neale, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de birouri din Bucuresti, a cumparat de la omul de afaceri, George Becali, finantatorul echipei de fotbal Steaua Bucuresti, un teren de circa 20.000 de metri patrati din Pipera, potrivit Ziarului Financiar.

(+) Locuri de munca

Premium Aerotec, o divizie a gigantului EADS, a inceput luna trecuta productia la fabrica de piese pentru avioane de la Ghimbav, judetul Brasov.

Aceasta prima etapa de constructie a creat aproximativ 300 de locuri noi de munca pentru personal calificat.

De asemenea, compania Perla Covasnei, controlata de Violeta Moraru, a investit peste 5 milioane de euro intr-o fabrica din localitatea Catalina, judetul Covasna.






Citeste si