24 Februarie 2005

Romania prinde viteza

Potrivit Financial Times, Romania trebuie sa se orienteze spre atragerea de investitii greenfield in sectorul productiei de export si serviciilor. FT considera ca noul guvern mai are multe de facut pana sa-si dovedeasca credibilitatea

Romania incearca sa recupereze timpul pierdut in primii ani ai perioadei post-Ceausescu cand ritmul privatizarii era lent, coruptia era in floare, iar investitiile straine reduse, se arata intr-un articol publicat, ieri, de cotidianul britanic "Financial Times", citat de Rompres. Publicatia arata ca noul Guvern, ales in luna decembrie a anului trecut, a demarat un program amplu de reforme economice menite sa accelereze aderarea tarii la Uniunea Europeana in 2007 si sa elimine dezechilibrele economice.

FT aminteste, insa, si faptul ca, la presiunile Fondului Monetar International (FMI), fostul Guvern, cu toate defectele sale, a redus in 2004 deficitul bugetar la 1,5% din Produsul Intern Brut iar inflatia a scazut la sub 10%, de la 55% in 1999. De asemenea, fostul Executiv a reusit sa curete sectorul bancar si a demarat vanzarea unor banci importante. Ulterioara explozie a creditului si banii trimisi in tara de romanii care muncesc in strainatate au contribuit la o crestere economica anuala de peste 5% in ultimii patru ani. "Se estimeaza ca, in 2004, Romania a inregistrat o crestere economica de aproximativ 8%, in principal datorita unei cereri interne in crestere, dar si unei productii agricole record care a urmat secetei din 2003. In consecinta, in luna octombrie 2004, Uniunea Europeana a acordat Romaniei calificativul de "economie functionala de piata", iar in noiembrie 2004 agentia de evaluare Fitch Ratings a acordat in premiera Romaniei rating-ul "investment grade". Pentru 2005 executivul de la Bucuresti si-a propus o crestere economica de 5,5%, se precizeaza in materialul citat de Rompres.

Tara saraca

Pe de alta parte, insa, cotidianul britanic subliniaza faptul ca Romania continua sa fie o tara saraca, salariul mediu net situandu-se in jurul valorii de 180 de dolari in timp ce PIB pe cap de locuitor este de 3090 dolari. "Romania este o tara in care investitiile straine se indreapta, in principal, spre privatizarea unor intreprinderi de stat care utilizeaza mana de lucru ieftina", a declarat Gabor Hunya, economist in cadrul Institutului pentru Studii Economice Internationale de la Viena. Odata cu finalizarea marilor privatizari, Romania trebuie sa se orienteze spre atragerea de investitii greenfield in sectorul productiei de export si serviciilor care solicita mana de lucru calificata. Altfel, Romania nu va putea sa creeze noi locuri de munca si nu va putea sa-si finanteze deficitul de cont curent, care a crescut la 8% din PIB in 2004.

Noul executiv si-a propus sa creasca veniturile din colectarea taxelor, sa incline balanta in favoare creditorilor si sa flexibilizeze legile de pe piata muncii. In plus modificari vor fi adoptate si in sectorul pietelor de capital, preconizandu-se o liberalizare a contului de capital, alaturi de vanzarea de pachete de actiuni in cadrul unor importante companii romanesti precum CEC, SNP Petrom si RomTelecom. Insa chiar daca aceste masuri vor fi implementate cu succes, noul Guvern de la Bucuresti mai are multe de facut pana sa-si dovedeasca credibilitatea si sa imbunatateasca climatul de afaceri.



Citeste si