13 Octombrie 2011

Cum iti evaluezi riscurile actiunilor din portofoliu?



“Aveti grija la riscuri!” sau “evitati actiunile riscante!” – doua dintre poate cel mai des intalnite recomandari pe care investitorii le aud, mai ales in contextul actual, dominat de problemele din pietele financiare. In continuare sunt prezentate o serie de metode cu ajutorul carora nivelul riscurilor poate sa fie estimat.

Value at Risk

Pentru investitori, riscurile reprezinta de fapt sansele ca acestia sa piarda bani.

Value at Risk (VaR) este o metoda de evaluare a riscurilor care raspunde unei intrebari simple: “Cat pot sa pierd in cel mai rau caz?” sau “Cat pot sa pierd intr-o luna foarte proasta?”.

Una dintre metodele de calculare a VaR este reprezentata de simularea istorica, potrivit analistilor firmei de consultanta in investitii KTD Invest. Aceasta preia informatii din piata si reevalueaza pozitiile pentru fiecare schimbare din piata. Simularea istorica este eficienta pentru toate tipurile de instrumente. Ea porneste de la premisa ca istoria se va repeta, din punctul de vedere al riscurilor.

In exemplul urmator, oferit de Investopedia, a fost folosita metoda VaR pe indicele Nasdaq 100 (simbol QQQ) care se tranzactioneaza ca o actiune obisnuita.

Graficul de mai jos reprezinta frecventa unor anumite evolutii zilnice pe care indicele l-a avut de-a lungul timpului. Mai exact, varful graficului arata ca in cea mai mare parte din zile (peste 250) indicele a inregistrat variatii cuprinse intre 0 si +1%. In dreapta este vizibila o coloana foarte mica in dreptul procentului de 13%. Aceasta reprezinta singura zi in care indicele a reusit sa atinga o variatie de 12,4%.


Performanta companie - PER

Riscurile depind in buna masura si de compania in cauza, de pozitia acesteia in piata, venituri, profit, vanzari si cheltuieli. De asemenea, si politica de acordare a dividendelor trebuie luata in calcul.

O metoda buna pentru a evalua riscurile specifice unei anumite societati este calcularea indicatorului P/E (Price/Earnings Ratio), denumit si PER. Indicele se calculeaza ca un raport intre pretul din piata al unei actiuni si profitul pe actiune inregistrat de compania in cauza. De asemenea, PER-ul poate sa fie calculat impartind capitalizarea companiei la profitul pe anul trecut.

P/E arata durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune (pretul platit pe aceasta) din profiturile obtinute de emitent (EPS). Trebuie insa mentionat ca valoarea este teoretica, avand in vedere ca aproape nicio companie nu distribuie intregul profit catre actionari.

Un nivel ridicat al PER ( de exemplu peste 30) poate sa indice faptul ca actiunea este riscanta. In medie, PER-ul unei companii este de 15.

Sursa imagine:
Freedigitalphotos.net


Coeficientul Beta

Coeficientul Beta reprezinta o alta metoda pentru a avea o imagine mai buna asupra riscurilor pe care le implica investitia intr-o anumita actiune.

Acesta le arata investitorilor cum evolueaza o anumita actiune in comparatie cu evolutia generala a pietei (sau a unui indice care urmareste evolutia pietei).

In mod conventional valoarea indicelui Beta pentru toate actiunile listate este 1. Practic, o actiune cu un indice beta de 1 va avea o evolutie identica cu piata.

Un nivel peste 1 indica o actiune mai volatila, sau mai riscanta, care va amplifica miscarile pietei, urcand dar si scazand mai mult decat principalii indici ai bursei. Un bun exemplu in acest sens sunt SIF-urile listate pe BVB care adesea aduc cele mai mari castiguri, dar si cele mai mari pierderi din piata.

Valori ale indicelui beta cuprinse intre 0 si 1 arata ca pretul va reactiona mai slab, adica va creste si va scadea mai putin decat piata. Valori negative indica o evolutie contrara celei a pietei: cand piata scade, actiunea respectiva creste, si invers.

„Un investitor care este preocupat de conservarea capitalului ar trebui sa se axeze pe actiuni care au un coeficient BETA mic, in timp ce un investitor care este dispus sa-si asume riscuri mari in incercarea de a obtine castiguri mari ar trebui sa caute actiuni care au un BETA mare”, se mentioneaza intr-un raport al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Majoritatea firmelor de brokeraj ofera clientilor informatii despre indicele beta calculat pentru companiile listate. In cazul in care vreti sa va faceti propriile calcule puteti afla mai multe detalii aici.





Citeste si