Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită Guvernului să redirecționeze sumele necheltuite aferente programelor prin care se acordau elevilor fructe, legume, corn și lapte. O variantă necesară ar fi utilizarea banilor pentru cumpărarea de tablete pentru elevi, necesare învățării online.

Potrivit FSLI, un calcul aproximativ arată că această sumă nefolosită este de peste 160 de milioane de lei, sumă cu care s-ar putea achiziționa, de exemplu, tablete suficient de performante pentru aproximativ 200.000 de elevi, aproape de numărul elevilor care nu pot participa în această perioadă la învățarea on-line din cauza lipsei echipamentelor necesare pentru acest tip de învățare.

În aceste condiții,Federația Sindicatelor Libere din Învățământ adresează un apel Guvernului ca, la prima rectificare bugetară din anul 2020, sumele încă neutilizate, aferente Programului pentru școli, să poată fi folosite pentru achiziționarea de terminale de tip desktop, laptop, tabletă funcţionale pentru elevi.

Solicitarea noastră are la bază faptul că, pe perioada stării de urgență, realitatea ne-a arătat că există un număr semnificativ de elevi, proveniți din zonele rurale și din familii defavorizate, care nu au mijloacele tehnice necesare pentru a participa la activitățile didactice ce se desfășoară în format online, întrucât nici unitățile de învățământ, nici inspectoratele școlare și/sau autoritățile locale nu le-au pus la dispoziție aceste dispozitive!

Mai mult, în condițiile în care există riscul ca procesul de învățământ să se desfășoare și în anul școlar 2020-2021, tot în sistem online, FSLI arată că este de datoria tuturor factorilor decizionali implicați în finanțarea învățământului de stat, să pună la dispoziția tuturor elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, terminale de tip desktop, laptop, tabletă funcțională. Pentru aceasta, trebuie identificate fondurile necesare pentru achiziționarea acestora.

Apreciem că nu poate fi trecută în responsabilitatea familiilor o asemenea obligație de achiziționare a echipamentelor menite să asigure accesul la învățarea online.

În același timp, trebuie și pentru personalul didactic achiziționate, din fonduri publice, mijloacele tehnice necesare.

Federația arată că doar după achiziționarea, din fonduri publice, de către autoritățile publice, a acestor echipamente tehnice strict necesare, se poate garanta, în mod egal, fără privilegii și fără discriminări, accesul la educație al tututor copiilor. Și,doar după ce se asigură aceste mijloace tehnice, se pot institui obligații legale, atât pentru beneficiarii direcți ai educației, cât și pentru personalul didactic,de a participa la învățarea on-line, respectiv, de a asigura un act instructiv - educativ de calitate în sistem online.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri