8 Septembrie 2020

Țara cu cele mai multe cazuri de coronavirus din UE. Părinților le e teamă să-și lase copiii la școală



Pe măsura creșterii numărului de cazuri de coronavirus, mulți spanioli refuză să-și trimită copiii la școală, chiar și în ciuda sancțiunilor pe care le-ar putea primi în urma nerespectării acestui lucru.

„Ai înainte toată viața să înveți, însă dacă îți pierzi sănătatea nu mai e cale de întoarcere”, spune Aroa Miranda, o mamă de doi copii în vârstă de 37 de ani, care nu își va trimite băieții la școală săptămâna aceasta, când școala va începe în Castellon de la Plana.

Cu câteva săptămâni în urmă, mai mulți părinți din Spania au lansat scrisori și petiții prin care solicitau o mai bună organizare a reluării anului școlar, prin adoptarea unor măsuri de igienă și de siguranță în școli, scrie France 24.

Un sondaj realizat la nivel internațional realizat de Ipsos arată că mulți părinți din Spania ar fi dispuși să mai amâne anul școlar, preferând să existe posibilitatea de a-și trimite mai târziu copiii la școală, chiar și cu patru sau șase luni, dacă situația ar impune-o.

„Mă voi preface că fiul meu de opt ani este bolnav ca să nu îl trimit la școală (...) „Dacă nu mă pot întâlni cu mai mult de 10 persoane în casa mea, nu înțeleg de ce fiul meu trebuie să fie în clasă cu 25 de copii”, mai spune o altă mamă îngrijorată pentru sănătatea copilului său.

În fața nemulțumirilor de acest tip a părinților autoritățile au lansat, pe de o parte mai multe dialoguri cu reprezentanți ai părinților, însă, pe de altă parte au preferat să și sancționze anumiți părinți care refuză să-și trimită deja copiii la școală, în regiunile în care cursurile au fost reluate deja.

„Întoarcerea la școală este sigură. Este clar că noțiunea de «fără riscuri» nu există în timpul unei epidemii, dar există un risc pe care îl putem evita: acela de excludere socială a copiilor care nu ar merge la școală”, a declarat premierul Pedro Sanchez.

De la începutul pandemiei și până în prezent, Spania a înregistrat 525.549 de infecții cu coronvirus și 29.516 decese la nivelul întregii țări. Cele mai multe cazuri se află în regiunea Madrid unde au fost raportate 146,341, potrivit worldometres.info. După Rusia, Spania numără cele mai multe cazuri de coronavirus din Europa, fiind a noua cea mai afectată țară din lume.



Citeste si