Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași (UMF Iași) a decis, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație din 28 aprilie, că doar studenții vaccinați împotriva covid-19, cei care dețin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau cei care prezintă o adeverință că au fost infectați de virus pot fi primiți în sesiunea de examene din vară.

Între timp peste 2.000 de studenți ai UMF Iași au semnat o petiție prin care cer conducerii instituției să abroge măsura. Liga Studenților (LS IAȘI) se solidarizează cu studenții mediciniști și avertizează UMF Iași că va ataca în instanță hotărârea, având în vedere gravele încălcări ale legislației în vigoare.

Studenții care nu s-au vaccinat ar fi obligați să scoată din buzunarul propriu între 1200 și 1500 de lei pentru testele PCR necesare participării la fiecare examen, măsură care încalcă principiul constituțional al gratuității învățământului în cazul studenților școlarizați pe locuri bugetate și o condiție extra-contractuală pentru cei aflați la taxă.

De asemenea, la nivelul comunității academice din UMF, și nu numai, există un real dispreț și chiar un discurs al urii față de cei care amână vaccinarea sau refuză să se vaccineze, fie din motive medicale – sarcină, alăptare, boli autoimune sau tratamente cu imunosupresoare, alergii severe sau diverse afecțiuni medicale – ori ca urmare a propriei decizii, în baza drepturilor recunoscute pacienților de legislația în vigoare. Se fac inclusiv presiuni directe sau indirecte asupra studenților, din partea unor cadre didactice, în sensul că notarea la examene va fi condiționată de opțiunea lor cu privire la vaccinare. Astfel de atitudini crează falii uriașe în societate și nu își au locul într-o societate liberală, democratică.

Retail jobs

-Liga Studenților (LS IAȘI)-

Totodată, Liga Studenților (LS IAȘI) condamnă într-un comunicat de presă lipsa de implicare a organizațiilor studențești din UMF Iași și de empatie față de nevoile și problemele reale ale studenților și critică afirmațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a decarat săptămâna trecută că susține ideea ca studenții nevaccinați să se poată întoarce la cursuri doar dacă poartă combinezoane de protecție și că sunt șanse ca aceștia să nu mai poată fi cazați în căminele universităților, situații care dincolo de ridicolul lor, discriminează în mod grav studenții. Organizația va ataca în instanță orice hotărâri care vor crea discriminare în rândul studenților și vor bloca accesul acestora la educație.

Liga Studenților acuză conducerea UMF Iași ține hotărârea la sertar ca să nu poată fi atacată în instanță

Deși decizia a fost luată de pe 28 aprilie, hotărârea nu a fost publicată încă pe site-ul instituției. Din informațiile pe care le deținem, conducerea UMF Iași intenționează să o publice abia la începutul sesiunii de examene pentru a putea împiedica atacarea hotărârii în instanță în timp util. Actele administrative produc efecte abia de la comunicarea lor.

Citeste si:
Gabriela Firea vrea ca studenții să aibă din nou gratuitate la tren
Gabriela Firea vrea ca...

În perioada 5-9 mai, adică în plină vacanță de Paște, conducerea universității a distribuit un formular online pentru a se consulta cu studenții cu privire la decizia luată. Văzând că rezultatele chestionarului nu merg în direcția urmărită de către conducerea executivă, după 2992 de răspunsuri primite completarea acestuia a fost oprită. Oficial, reprezentanții studenților au anunțat că doar 27% din numărul de studenți ai UMF Iași nu sunt de acord cu măsurile impuse și că, neexistând un „cvorum” de 50%+1 din numărul total de studenți ai UMF, decizia rămâne în picioare.

Numărul total de studenți ai UMF Iași este de circa 8900-9300, universitatea refuzând să comunice numărul exact de studenți. Asta înseamnă că circa între 80 și 84% dintre cei care au completat chestionarul nu sunt de acord cu măsura impusă de conducerea universității.

Citeste si:
Investiție de peste 800.000 de euro într-o nouă clinică medicală...
Investiție de peste 800.000...

Ulterior, ca urmare a demersurilor realizate de către studenți, rectorul UMF Iași a declarat că se ia în calcul posibilitatea ca testele PCR să fie realizate și decontate prin intermediul Centrului Avansat de Cercetare – Dezvoltare în Medicină Experimentală (CEMEX), fără însă să ofere o garanție clară. În interiorul universității se speculează ideea că măsura a fost impusă, de fapt, pentru a determina artificial o creștere a numărului de teste și pentru a atrage fonduri în CEMEX sau pentru a crește profitul anumitor centre de testare unde sunt asociate persoane cu funcții didactice în UMF Iași. Totalul costurilor pentru jumătate dintre studenții UMF Iași se ridică la circa 6,7 milioane de lei.

De ce este ilegală decizia UMF Iași?

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat rezoluția nr. 2361 din 27 ianuarie 2021, intitulată Vaccinuri covid-19: aspecte etice, legale şi practice, prin care solicită statelor membre să nu creeze nicio formă de discriminare între cetățenii nevaccinați și cei vaccinați și insistă asupra dreptului fiecărui cetățean de a alege dacă se vaccinează sau nu:

Citeste si:
Italia impune test negativ pentru călătorii care sosesc din Uniunea...
Italia impune test negativ...
  • 7.3.1 să se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea NU este obligatorie și că nimeni nu este presat politic, social sau altfel să se vaccineze, dacă nu doresc să facă acest lucru ei înșiși;
  • 7.3.2 să se asigure că nimeni nu este discriminat pentru că nu s-a vaccinat din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate sau pentru că nu dorește să fie vaccinat;
  • 7.3.3 să ia măsuri eficiente timpurii pentru a contracara neinformarea, dezinformarea și ezitarea cu privire la vaccinurile covid-19;
  • 7.3.4 să distribuie informații transparente despre siguranța și posibilele efecte secundare ale vaccinurilor, lucrând cu și reglementând platformele de socializare pentru a preveni răspândirea dezinformării;
  • 7.3.5 să comunice în mod transparent conținutul contractelor cu producătorii de vaccinuri și să le pună la dispoziția publicului pentru examinare parlamentară și publică.
Citeste si:
Afaceri noi în pandemie: românii vând online adeverințe de...
Afaceri noi în pandemie:...

Sursa foto: Facebook / Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri