Sunt anunțate schimbări majore la Bacalaureat. Examenul maturității ar putea avea noi probe pe care elevii le vor susține, inclusiv probe la materii care nu sunt cele de bază ale unei filiere.

Competențe la matematică și competențe socio-umane

Concret, noua lege a Educației ar putea introduce probe noi la Examenul de Bacalaureat pentru absolvenții de la clasa a XII-a. Elevii de la Uman ar putea să susțină o probă de „competențe la matematică”, complementar disciplinelor alese deja pentru BAC, arată sursele Edupedu.ro.

Totodată, elevii de la Real ar putea susține și ei o probă de „competențe socio-umane”, ca probă complementară profilului ales. Absolvenții care au fost integrați într-o filieră vocațională sau tehnologică ar urma să dea o probă la alegere, între „competențe la matematică” sau „competențe socio-umane”, mai arată varianta ministrului Ligia Deca, a proiectului legii învățământului preuniversitar.

Citește și: Bacalaureat 2023: Primele modele de subiecte apărute

Competențele, înlocuite de examene scrise

Important de precizat este, însă, că aceste probe se vor susține în timpul clasei a XII-a, nu în perioada alocată examenelor de Bacalaureat. Tot în afara sesiunii s-ar putea susține și probe scrise la două limbi străine studiate de elev la liceu, adică ar exista posibilitatea să nu se mai susțină competențe lingvistice doar la o limbă străină prevede Calendarul Examenului de Bacalaureat din prezent. Același lucru s-ar putea întâmpla și cu proba de competențe digitale, care ar putea fi înlocuită de un examen scris, pe care elevii l-ar susține tot în timpul clasei a XII-a, în liceele din care provin. Deocamndată nu se știe cu exactitate la dacă profesorii supraveghetori vor fi cei de la clasă sau vor fi cadre didactice care nu predau în școala la care învață elevul.

La fel ca și până acum, aceste competențe – lingvistice și digitale- pot fi echivalate dacă elevul a obținut certificate acreditate de Ministerul Educației.

De când s-ar putea susține un astfel de examen de Bacalaureat

Examenul de BAC în forma din proiect ar urma intre în vigoare pentru elevii care intră în clasa a IX-a în anul următor intrării în vigoare a legii. Concret, dacă legea ar intra în vigoare în 2023, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a IX-a ar susține examenul de Bacalaureat cu noile reguli în vara anului 2028, mai consemnează sursa citată.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri