1 Iunie 2023

Grevă în învățământ: Guvernul a adoptat majorări care nu-i mulțumesc pe sindicaliști, protestul continuă



Guvernul a adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, majorarea salariilor profesorilor, anunţată în urma consultărilor cu sindicatele din Educaţie. Sindicaliștii nu o consideră însă satisfăcătoare, astfel că greva continuă și marți, 6 iunie.

UPDATE 14:00 Sindicatele din Educaţie au respins oferta Guvernului pentru încetarea protestelor iar greva din sector continuă, au anunţat liderii federaţiilor sindicale, după consultările de la Palatul Victoria

UPDATE 13:30 Preşedintele FSLI Simion Hăncescu a declarat, după ce Guvernul a adoptat ordonanţa, că lucrurile nu sunt schimbate faţă de ziua precedentă. ”Premierul ne-a invitat la noi discuţii, probabil legate de întreaga listă de revendicări”, a spus Hăncescu. El a precizat că şi marţi, 6 iunie, va fi grevă şi că decizia privind încetarea protestului le aparţine sindicaliştilor. Urmează acum consultări la Palatul Victoria.

Premierul Ciucă afirma, la ședința de Guvern că ”Ordonanţa de urgenţă de astăzi schimbă radical modul de salarizare în educaţie pentru că am considerat că este necesar ca noi toţi să înţelegem rolul şi menirea pe care o au atât dascălii, cât şi întreg sistemul”

Ședinţa de Guvern a fost programată la ora 12, iar apoi sunt anunţate consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, cu participarea premierului Nicolae Ciucă. Sindicaliștii au respins pe 31 mai oferta Guvernului.

Şedinţa a avut pe ordinea de zi aprobarea Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat.

Documentul prevede că:

Începând cu data de 1 iunie 2023 se majorează salariile de bază:

a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;

b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie;

Impozitate, sumele nete ar fi de 640 de lei pentru profesori și 260 de lei pentru nedidactic, creșteri ce vor fi etapizate pe trei ani. Sindicaliștii au avut timp să decidă până miercuri, la ora 19:00 dacă acceptă oferta salarială propusă în aceeași zi de Guvernul României, după ce anterior au transmis că au nevoie de măriri salariale, nu de prime. Liderii de sindicate au anunțat însă că oferta a fost respinsă în teritoriu.

"Majoritatea membrilor de sindicat, care sunt în grevă, a votat pentru continuarea acţiunii de protest", se precizează într-un comunicat al celor două organizaţii sindicale semnat de Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, şi Marius Ovidiu Nistor, liderul FSE Spiru Haret.



Citeste si