Cu patru zile înainte de debutul anului școlar 2023-2024, Guvernul a adoptat mai multe hotărâri prin care reglementează transportul elevilor, dar și cel al studenților. Ligia Deca, Ministrul Educației a prezentat într-o conferință de presă aceste noi decizii ale Guvernului.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că Executivul a adoptat în şedinţa de vineri hotărârea privind transportul studenţilor, care vor beneficia de o reducere de 90% pentru toate categoriile de trenuri clasa a II-a.

"Principalele modificări faţă de sistemul actual: în primul rând, creşte procentul de acoperire a abonamentelor sau biletelor - reducere de 90%, faţă de 50%, cât era anterior, pentru toate categoriile de trenuri clasa a II-a, pentru studenţii români înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate şi din Academia Română. Se majorează şi vârsta până la care se acordă aceste facilităţi, până la 30 de ani", a anunţat Deca, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Noi categorii de elevi vor beneficia de transport gratuit

Elevii din învățământul preuniversitar acreditat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscris în special în unitățile de învățământ care funcționează după un curriculum străin beneficiază de gratuitate la serviciile de transport public local, inclusiv județean, metropolitan, rutier și naval, cu metroul, precum și feroviar, pe tot parcursul anului școlar. Au fost stabilite faciulitati suplimentare elevilor, s-a introdus o nou categorie de beneficiari la gratuotate și anume elevii din școlile înscrise în registrul special al unităților de învățământ preuniv care funcționează după un curriculum străin”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.

Concret, elevii care sunt înscriși la școli private, care au la bază un currciulum străin, vor avea, de asemenea gratuitate la transportul public în comun (autobuz, troleibuz, tramvai, metrou), dar și la cel feroviar.

„Pentru transportul feroviar, operatorii de transport vor emite elevilor titluri de călătorie pentru toate categoriile de tren clasa a II-a, pe orice relație de călătorie pe perioada anului școlar”, a mai transmis Ligia Deca.

Elevii din Ilfov vor avea gratuitate la metrou

De asemenea, s-a prevăzut faptul că elevii din învățământul preuniversitar care locuiesc și/ sau învața în județul Ilfov, să beneficieze de transport gratuit la metrou. Gratuitatea se acordă pe baza de abonament lunar pe tot parcursul anului școlar, iar deconatarea se face de la Ministerul Transporturilor.

Reamintim că elevii au, începând cu data de 3 din nou gratuite la trenurile care circulă în România, potrivit unui anunț venit din partea CFR Călători. Elevii vor intra în posesia unor legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată, urmând ca și studenții să beneficieze în curând de această facilitate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri