24 Iunie 2011

Volksbank ramane in Romania: Austriecii au anuntat BNR ca nu mai vand banca



Volksbank International nu mai vinde Volksbank Romania, cea mai mare subsidiara a grupului austriac, au declarat pentru Wall-Street.ro surse bancare.

Grupul austriac a luat marti aceasta decizie, iar Friedhelm Boschert, CEO al Volksbank International, a fost ieri in Romania pentru a comunica BNR decizia finala, potrivit surselor apropiate discutiei. Volksbank International va trimite saptamana viitoare o notificare scrisa catre Banca Nationala a Romaniei in care va preciza in mod oficial planurile de viitor pe piata romaneasca.

Initial, gigantul bancar rus Sberbank discutase preluarea Volksbank Romania in urmatorii 2-3 ani, doar dupa ce austriecii ar fi readus-o pe profit. Volksbank a inregistrat anul trecut o pierdere de 36 milioane euro in Romania, aceasta fiind singura piata unde a fost inregistrat un rezultat negativ.

Volksbank International controleaza zece banci din noua tari in Europa Centrala si de Est, respectiv Slovacia, Cehia, Ungaria, Croatia, Romania, Slovenia, Serbia, Ucraina si Bosnia-Hertegovina.

Divizia din Romania are cea mai mare pondere in portofoliul de active al Volksbank International, cu 4,7 miliarde de euro la sfarsitul lunii martie, urmata de Cehia (2 miliarde de euro), Ungaria (2 miliarde de euro) si Slovacia (1,4 miliarde de euro).

De asemenea, Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, va decide in urmatoarea perioada asupra achizitiei Volksbank International, divizia din Europa de Est a grupului Volksbank, potrivit directorului general al Sberbank, German Gref, citat recent de presa internationala.

Potrivit cotidianului austriac Die Presse, directorul general al Sberbank a fost la Viena, cu intentia de a propune o oferta de 700-750 milioane euro pentru Volksbank International, pretul mai mic cu 30% decat cel vizat initial de grupul Volksbank putand fi explicat prin excluderea din tranzactie a diviziei din Romania.

Grupul Volksbank a anuntat in decembrie ca intentioneaza sa vanda 51% din VBI, pretul vizat fiind de 1,1-1,2 miliarde de euro. Alti actionari ai VBI sunt DZ Bank, WGZ Bank si Banca Populara Caisse d'Epargne.



Citeste si