9 Septembrie 2011

Cercel, BRD: Pe termen scurt, masurile BNR vor afecta mai degraba piata imobiliara



Masurile de limitare a creditarii in valuta elaborate de catre banca centrala vor avea un impact mai redus asupra pietei actuale si vor influenta mai degraba sectorul imobiliar, printr-o scaderea cererii de locuinte, a precizat Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD.

„Aceste norme sunt de inspiratie europeana si sunt o intoarcere la situatia privind creditarea de acum cativa ani de zile. Va trebui sa acceptam acest cost, respectiv un ritm mai scazut de crestere economica pentru masurile de macroprudentialitate”, a afirmat Claudiu Cercel (foto).

Acesta spune ca, in Romania, gradul de intermediere financiara este mai redus decat in alte tari din Europa Centrala si de Est, deoarece in acele state bankingul rural este mai dezvoltat.

„Exista o subperformanta a noastra privind economisirea. O parte importanta din sistemul bancar roman este detinut de capital care provine din tari cu probleme. Vom continua sa subperformam in anii urmatori. Romania nu-si va putea creste gradul de intermediere financiara fara a se dezvolta pe zona rurala, iar aici statul are un rol important in dezvoltarea infrastructurii statului si in atragerea de investitii straine”, a declarat directorul general adjunct al BRD.

Claudiu Cercel a mai adaugat ca bancile mari privesc cu interes zona corporate, in special sectoare precum energie si infrastructura.

BCR (locul 9) si BRD (locul 15) sunt singurele institutii de credit din top 50 cele mai mari banci din Europa Centrala si de Est, realizat de catre Deloitte, cu active de 17,1 miliarde euro, respectiv 11,16 miliarde euro.

Primele trei locuri sunt ocupate de catre banca poloneza PKO BP, cu active de 42 miliarde euro, urmata de OTP Bank din Ungaria, cu active de 35,2 miliarde euro si de CSOB din Cehia, cu active de 35 miliarde euro.



Citeste si