13 Septembrie 2011

Asiguratori au plasat mai multi banii in titluri de stat si la banci



Companiile de asigurari au plasat in 2010 majoritatea resurselor financiare disponibile in obligatiuni si titluri cu venit fix, in principal titluri de stat, dar si in depozite bancare, potrivit Raportului BNR asupra stabilitatii financiare din 2011.

Astfel, companiile de asigurari de pe piata locala si-au asigurat un risc de credit scazut pentru portofoliul de active financiare si accesul rapid la lichiditati, se arata in raportul BNR (vezi grafic - click pentru marire).

Plasamentele in instrumente financiare pentru care riscul de investitie este transferat asiguratilor au continuat sa creasca pe parcursul anului 2010, in conditiile in care primele brute subscrise pentru produsele de asigurari de viata legate de fonduri de investitii s-au majorat.

Profitabilitatea celor mai mari 10 companii de asigurari, in functie de valoarea activelor detinute, s-a imbunatatit semnificativ in anul 2009, evoluand apoi la un nivel similar pe parcursul anului 2010.

Mentinerea ratei de profitabilitate a companiilor de asigurari in teritoriu pozitiv este un factor important in consolidarea stabilitatii financiare a sectorului de asigurari, deoarece protejeaza capitalul companiilor si incurajeaza dezvoltarea acestei piete in vederea convergentei la piata europeana.

Conform datelor CSA, in 2010, industria asigurarilor generale si de viata a coborat cu 6,4%, la 8,31miliarde de lei, reprezentand al doilea an consecutiv de scadere, pe fondul reducerii subscrierilor pe segmentul asigurarilor generale cu 8,3%, la 6,64 miliarde de lei, in timp ce piata asigurarilor de viata a urcat cu 2,3%, la 1,67 miliarde de lei.

Trendul negativ s-a mentinut si in primul semestru din 2011, cand evolutia nefavorabila a vanzarilor de autovehicule noi si, in special, reducerea semnificativa a contractelor de leasing auto au afectat negativ volumul de prime brute subscrise. Acest lucru a condus la scaderea intregii piete de asigurari generale, cu 10,08%, la 3,16 miliarde lei.

In acelasi timp, societatile de asigurare au raportat un volum de prime brute subscrise din asigurari de viata de 860 milioane lei, cu 3,81% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Totusi, ponderea redusa a asigurarilor de viata in total piata nu poate compensa scaderea de pe segmentul auto.

Ca urmare, piata de asigurari din Romania si-ar putea mentine declinul inregistrat in primul semestru, fiind posibil sa scada cu 10% in acest an comparativ cu 2010, potrivit lui Radu Mustatea, presedintele Astra Asigurari, liderul pietei de asigurari din Romania.



Citeste si