11 Februarie 2006

S-au modificat normele de aplicare a asigurarii RCA

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat ca a modificat legislatia cu privire la asigurarea auto obligatorie (RCA).
Intr-un comunicat al CSA se arata urmatoarele:

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor (CSA), reunit în ºedinþã în data de 09 februarie 2006, a luat urmãtoarele hotãrâri urmare a analizãrii documentaþiilor prezentate de direcþiile competente din cadrul Comisiei:

II. Modificarea ºi completarea Normelor privind aplicarea legii în domeniul asigurãrilor obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse terþilor prin accidente de autovehicule ºi autorizarea asigurãtorilor pentru practicarea asigurãrii obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse terþilor prin accidente de autovehicule puse în aplicare prin Ordinul nr.3108/2004, respectiv a articolului 2 alin.2, care se referã la procedurile de denunþare a unui contract de asigurare obligatorie RCA de cãtre un asigurat care doreºte sã schimbe asigurãtorul RCA, astfel:

"Art. 2. - (2)

(a) Asiguraþii pot denunþa asigurarea obligatorie RCA printr-o avizare scrisã transmisã asigurãtorului RCA la care sunt asiguraþi, cu cel puþin 30 de zile înainte de expirarea perioadei de asigurare menþionate în documentele de asigurare. Dovada denunþãrii asigurãrii RCA revine asiguratului.

(b) Înainte de încheierea unui contract de asigurare, asigurãtorul RCA are obligaþia sã verifice în baza unicã de date (http://cedam.csa-isc.ro/) situaþia autovehiculului pentru care se doreºte sã se încheie asigurarea obligatorie RCA. În cazul în care pentru autovehiculul respectiv existã deja o asigurare obligatorie RCA încheiatã cu un alt asigurator, noul asigurãtor RCA va cere proprietarului sã facã dovada denunþãrii contractului de asigurare existent, potrivit alin. (2) lit. (a).

(c) Este interzis asigurãtorilor RCA sã încheie asigurarea obligatorie RCA - contractul de asigurare - cu persoanele care au în proprietate autovehicule înmatriculate sau supuse înmatriculãrii în România, dacã acestea nu fac dovada denunþãrii asigurãrii obligatorii RCA - contractul de asigurare - în condiþiile prevãzute mai sus. Persoanele care au în proprietate autovehicule înmatriculate sau supuse înmatriculãrii în România, dar care nu au avut încheiatã asigurarea obligatorie RCA în ultimele 12 luni de la data la care se prezintã pentru încheierea acesteia, vor declara pe propria rãspundere acest fapt.

(d) Încheierea asigurãrii obligatorii RCA - contractul de asigurare - cu încãlcarea prevederilor alin. (b) ºi (c) obligã noul asigurãtor RCA sã transfere primele de asigurare încasate asigurãtorului RCA iniþial, în termen de maximum 7 zile lucrãtoare de la data notificãrii primite de la acesta ºi sã plãteascã despãgubirile pentru prejudiciile de care asiguratul rãspunde faþã de persoanele pãgubite, în condiþiile legii, pânã la intrarea în contul bancar al asigurãtorului RCA iniþial, a primelor de asigurare”

Având în vedere operaþionalizarea bazei de date privind asigurãrile obligatorii RCA, Consiliul CSA a hotãrât totodatã amendarea Ordinului nr.3108/2004, astfel încât de la data publicãrii în Monitorul Oficial a acestor modificãri, sã devinã aplicabile prevederile referitoare la procedurile de denunþare a unui contract de asigurare RCA menþionate la Articolul 2, alin.(2). „Mai sunt aproximativ douã sãptãmâni ºi vom ºti exact cine s-a asigurat ºi cine nu. Rãstimpul este necesar pentru a diminua la maximum posibil eventualul grad de eroare ce poate apãrea din centralizarea informaþiilor în baza de date CEDAM”, declarã Preºedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, domnul Nicolae Eugen Criºan.

Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor reaminteºte societãþilor de asigurare autorizate sã practice asigurãrile RCA cã sunt singurele rãspunzãtoare pentru introducerea completã ºi corectã, în baza de date, a datelor din poliþele RCA emise ºi solicitã acestora sã îºi ia toate mãsurile necesare astfel încât, la reînnoirea poliþelor RCA, sã poatã verifica în baza de date situaþia autovehiculului pentru care se doreºte sã se încheie asigurarea obligatorie RCA. În ceea ce priveºte modalitãþile de vînzare ºi canalele de distribuþie ale contractelor de asigurare RCA, acestea sunt stabilite exclusiv de cãtre societãþile de asigurare, conform propriilor politici de marketing, atribuþiile Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor fiind acelea de a verifica respectarea prevederilor legale în vigoare.



Citeste si