25 Octombrie 2011

Cifrele bugetului pe 2012 vor fi gata intr-o saptamana



Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, ca intr-o saptamana vor fi definitivate cifrele bugetului pe anul viitor, aratand ca proiectul va reflecta o atitudine de prudenta, de reducere a cheltuielilor si spirit de austeritate, scrie Mediafax.

Voinescu a spus ca la sedinta BPN a discutat despre situatia economica in context european, precizandu-se ca Romania ramane pentru acest an in graficul de crestere economica de 1,5% si deficitul de 4,4%, ceea ce dovedeste ca Guvernul Emil Boc, sprijinit de PDL, "a facut exact ceea ce trebuia sa faca".

"Desi situatia economica internationala s-a inrautatit, ramanem in obiectivele stabilite initial, credem ca asta este cea mai buna dovada ca Guvernul sprijinit de PDL a facut ceea ce trebuia sa faca", a spus Voinescu.

El a spus ca pentru bugetul de anul viitor prioritatea este pastrarea tendintei de crestere economica in conditiile unui deficit finantabil.

Voinescu a aratat ca exista doua cai principale pentru realizarea acestui obiectiv: insistenta pe investitii si fondurile europene. "Pentru perioada urmatoare trebuie o atitudine de prudenta in declaratii, in atitudinile politice. Este calea castigatoare. Nu credem ca alegerile vor fi castigate prin deliruri populiste, cum isi propun socialistii", a afirmat Sever Voinescu.

El a spus ca in prezent exista discutii pe prognoza pe anul 2012, fiind abordate mai multe scenarii, cel mai bun fiind ca situatia nu se va inrautati, iar cel mai rau - ca atmosfera de incredere in interiorul pietelor se va deteriora.

"Maine (marti, n.r.) incep discutiile pe cifre la buget, de principiu bugetul va reflecta o atitudine de prudenta, de reducere a cheltuielilor si spirit de austeritate. Nu anuntam noi masuri de austeritate si ca este vorba de mentinerea unui spirit de auster", a mai spus liderul PDL.

El a sustinut ca, intr-un context european dificil, Romania nu este parte a problemei: "In orice scenariu rau, numele Romaniei nu apare. Suntem aici ca am fost prudenti si austeri cand a trebuit".

Conducerea Senatului solicita Guvernului sa gaseasca "urgent" o solutie pentru a prezenta Parlamentului proiectul de buget pentru 2012, in contextul in care premierul l-a informat pe presedintele Senatului ca depasirea termenului de 15 octombrie este cauzata de discutiile cu CE si FMI.

Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a anuntat, luni, dupa sedinta Biroului Permanent al Senatului, ca premierul Emil Boc a transmis presedintelui Senatului, Mircea Geoana, pe 14 octombrie, o scrisoare prin care precizeaza ca depasirea termenului de transmitere la Parlament a proiectelor bugetului de stat pentru anul 2012 si a bugetului asigurarilor sociale pe 2012 a fost cauzata de faptul ca discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) privind indicatorii macroeconomici nu au fost finalizate pana la 15 octombrie.



Citeste si