Ghetea: Romania are un vino-ncoa, o atractie reprezentata de lipsa serviciilor bancare

Presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, considera ca nicio banca nu se va retrage din Romania in perioada urmatoare si ca tara are un „vino-ncoa”, institutiile de credit fiind atrase de gradul scazut de bancarizare de pe plan local.

„Romania a trecut printr-un moment mai delicat decat cel de acum in perioada 1998 – 2000. Atunci, BNR a realizat doua club-loan-uri, intrucat Romania nu putea plati datoria externa care se ridica in iulie 1998 la 106 milioane dolari. Pe plan local erau prezente toate grupurile bancare importante. Cand s-a pus problema ca Romania nu poate plati datoria externa aceste banci au raspuns prezent la chemarea bancii centrale si chiar au realizat o suprasubscriere a ofertei”, a precizat Ghetea.

Acesta a adaugat ca nu exista niciun motiv pentru care bancile sa iasa din Romania, numai in cazul in care banca-mama hotaraste retragerea de pe toate pietele externe.

Romania arata mult mai bine decat alte tari europene precum Grecia, Spania sau Portugalia. De ce ar alege o banca sa ramana de exemplu in Croatia si sa se retraga din Romania? Daca banca-mama hotaraste sa se retraga de pe toate pietele externe atunci as intelege aceasta miscare”, a adaugat seful ARB.

Ghetea a spus ca bancile-mama vor continua sa acorde finantare sucursalelor romanesti, dar in conditiile in care si bancile vor avea nevoie de aceste fonduri si nu pentru a sta pe un sac de bani.

Ghetea: Bancile s-ar putea sa nu lucreze pe data de 3 ianuarie

ARB a solicitat autoritatilor ca bancile sa nu lucreze cu publicul in data de 3 ianuarie 2012, pentru a permite institutiilor de credit sa treaca de la contabilitatea potrivit normelor romanesti la cea conform standardelor internationale (IFRS).

De la 1 ianuarie 2012, toate bancile din Romania vor raporta rezultatele financiarea dupa standardele IFRS.

"ARB a solicitat ca data de 3 ianuarie 2012 sa fie zi lucratoare nebancara, pentru a putea incheia cu succes migrarea de la un sistem contabil la altul. Autoritatile ne-au ascultat cu mare atentie cand am solicitat acest lucru", a aratat Ghetea.

Acesta a precizat ca nu a primit un raspuns in acest sens, dar crede ca va fi unul favorabil.

foto: agerpres


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri