Primele intermediate de brokerii de asigurare au crescut cu 3,6%, la 9 luni

Primele intermediate de brokerii de asigurare au crescut sensibil la sfarsitul trimestrului trei din 2011, cu 3,6%, desi piata totala de asigurari a scazut 3,7%, ceea a majorat, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ponderea subscrierilor brokerilor la nivelul pietei cu 2,8 puncte procentuale.

Evolutia pozitiva a subscrierilor pentru asigurarile de viata traditionale si pentru cele de locuinte au sprijinit, per ansamblu, dinamica subscrierilor pietei totale de asigurari (asiguratori + brokeri) din primele noua luni, care s-a ridicat la peste 6,1 miliarde lei (1,4 miliarde de euro).

Ca urmare, dupa primele trei trimestre din acest an, piata de asigurari inregistra o reducere a tendintei negative, la 3,7%, comparativ cu aceeasi perioada din 2010, cand scaderea subscrierilor a fost de peste 5% fata de aceeasi data din 2009, arata rezultatele preliminare centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), la noua luni.

Subscrieri de 1,4 mld. euro pentru asiguratori, la 9 luni

Primele intermediate de brokerii de asigurare in perioada de analiza – trimestrul trei 2011 - au fost in valoare de 2,396 miliarde de lei, in crestere nominala cu 3,64% comparativ cu aceeasi perioada din 2010 – 2,311 miliarde de lei. Defalcat, pe segmentul de asigurari generale brokerii au intermediat prima in valoare de 2,338 miliarde de lei (+4,28%), in timp ce pentru asigurarile de viata, activitatea de intemediere a cumulat doar 57 de milioane de lei (-17,32%).

Grad de intermediere prin brokerii de asigurare (prime intermediate / prime brute subscrise) s-a majorat cu 2,8 puncte procentuale, de la 36,6% in 2010 la 39,4% in 2011. De asemenea, veniturile totale din activitatea de brokeraj au cumulat 387 de milioane de lei, in crestere cu 26,62% fata de aceeasi perioada din 2010.

Bogdan Andriescu, reales presedinte al asociatiei brokerilor de asigurare

Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari – UNSICAR – a ales o noua conducere in data de 5 decembrie 2011. Ca urmare, organizatia este condusa in prezent de Bogdan Andriescu - presedinte, Ionel Dima (Avus), Zorin Puscasu (Mediatis Bacau), Victor Sraer (Otto Broker) si Gheorghe Grad (SRBA) – membri. Victor Sraer l-a inlocuit pe Antonio Souvannasouck (Asigest Broker).

In prezent, UNSICAR are 92 de membri, care genereaza 65% din volumul total de prime intermediate in piata de asigurari din Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri