Unele dintre tarile mentionate s-ar putea sa aiba si un nivel mai ridicat de intrari de fluxuri de capital, pe masura ce investitorii vor cauta sa-si plaseze o proportie mai ridicata a portofoliilor lor in ”zone sigure”, potrivit lui Yael Selfin (foto).

Defaulturile ordonate ale statelor cele mai indatorate, iesirea Greciei din Zona Euro, precum si expansiunea masei monetare in Zona Euro vor face din Marea Britanie un ”adapost” pentru capitaluri. Fluxurile de capital dinspre Zona Euro catre Marea Britanie vor duce la o apreciere a lirei sterline in fata euro. Costurile de finantare vor scadea, de asemenea, pe masura ce investitorii cumpara obligatiuni guvernamentale britanice in dauna celor mai riscante din Zona Euro.

”Cu toate acestea, principalul partener comercial al Marii Britanii sunt statele din Zona Euro, destinatia pentru aproximativ 50% din exporturile britanice. O apreciere a lirei sterline combinata cu o recesiune in Zona Euro vor intuneca perspectivele de crestere ale Marii Britanii”, a adaugat Selfin.

Citeste si:

Acesta mai spune ca o ajustare brusca la noile realitati fiscale va fi inevitabila, indiferent de calea pe care o vor urma liderii politici.

Zona Euro in 2012 s-ar putea sa fie foarte diferita de cea pe care o cunoastem azi, iar implicatiile pentru companiile din interiorul si din exteriorul regiunii sunt uriase. Presiunile investitorilor si sumele substantiale din datoria publica ce ar trebui refinantate pana in primavara anului viitor vor duce la o rezolvare intr-un fel sau altul a actualei faze a crizei in primul trimestru din 2012”, a concluzionat directorul PwC.

Reteaua PwC este prezenta in 158 de tari si are aproape 169.000 de specialisti in audit, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri.