Romania are o pozitie stabila si "functioneaza in mod normal", dar in cazul in care situatia s-ar agrava si anumite surse de finantare disponibile acum vor disparea, se poate baza pe acordul preventiv cu FMI si Uniunea Europeana, a spus Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, la seminarul EU-COFILE.
Reactia lui Croitoru vine ca urmare a interpretarii gresite facute de unele publicatii si televiziuni, care au spus ca el a sugerat ca trebuie sa apelam la acordul preventiv, "prin aceasta indicand ca situatia economica a Romaniei este mai grava decat se stia".

O a doua clarificare facuta de oficialul BNR se refera la faptul ca Romania sta foarte bine si, chiar daca nu s-ar imprumuta in piata, ar reusi sa functioneze 4 luni.

"Acest lucru ii da putere de negociere...yield-urile (randamentele - n.r.) se mentin la niveluri normale si acest lucru este bun pentru Romania", a explicat Croitoru.

El a adaugat ca Ministerul de Finante are un stoc de capital care asigura minimum 4 luni de functionare, in timp ce, prin comparatie, acordul Basel 3 cere bancilor sa aiba lichiditate astfel incat sa poata functiona fara sa se imprumute pe piata timp de o luna.

Din perspectiva cresterii economice, Romania este dependenta de finantarile externe, dar daca increderea continua sa ramana la niveluri joase implicatiile vor fi negative.

"Dar daca dupa summit-ul din zilele astea, increderea va renaste si va ramane la niveluri relativ inalte, acest lucru se va reflecta pozitiv si pentru Romania", a mai spus Croitoru.

El a subliniat ca, daca lucrurile reintra in normal, cresterea economica prognozata pentru 2012, de 2%, are sanse mari sa fie atinsa.

De asemenea, consilierul guvernatorului a remarcat ca si la nivelul Europei s-a dat un semn, tinand cont de taierea dobanzii cu 0,25%, ca zona euro se gandeste la eventuale probleme de lichiditate si la stimularea in acelasi timp a cresterii economice.

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi dobanda de politica monetara cu 25 de puncte de baza, de la 1,25% la 1%, in linie cu asteptarile pietelor financiare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri