Fostul presedinte al CSA a facut parte din colectivul de conducere al Fondului de Garantare si in perioada 2006 – 2011.

In contextul reorganizarii autoritatii de supraveghere a pietei de asigurari, proces demarat pentru compatibilizarea obiectivelor strategice ale CSA cu actualul sistem european de supraveghere a pietelor financiare si de trecere la noul regim de solvabilitate, Solvency II, Consiliul CSA a aprobat la Fondul de Garantare o structura organizatorica simplificata, formata din 3 directii, ce va fi disponibila in cel mai scurt timp pe website-ul Fondului de Garantare, www.csa-fga.ro

Fondul de Garantare reprezinta un element important al dispozitivului de securitate financiara al pietei de asigurari. La nivel european este in pregatire un proiect de directiva, care va impune tuturor statelor membre ale Uniunii Europene crearea schemelor de garantare (IGS) in caz de faliment al asiguratorilor. Comisia Europeana a emis, in anul 2010, o Carte Alba a schemelor de garantare in asigurari. In acest document, Comisia a stabilit diferite optiuni de actiune ale Uniunii privind protectia prin schemele de garantare pentru asigurati si beneficiari.

Citeste si:

In Romania, IGS functioneaza sub denumirea de Fondul de Garantare, care a fost infiintat in baza Legii nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania. Fondul isi desfasoara activitatea in conformitate cu prevederile acestei legi, ale normelor emise de CSA, precum si ale legii speciale nr.503/2004 privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare. Fondul din Romania corespunde propunerilor Comisiei Europene prezentate in Cartea Alba, atat din punct de vedere al principiului de functionare, cat si al categoriilor de asigurari acoperite, al persoanelor care beneficiaza de protectie, precum si a modalitatii de finantare.

Romania se numara printre cele 12 state europene (Bulgaria, Danemarca, Franta, Germania, Irlanda, Letonia, Malta, Norvegia, Polonia, Romania, Spania si Marea Britanie) in care functioneaza deja scheme generale de garantare in asigurari.