Suma injectata este cea mai mare incepand cu 1 februarie 2010, cand 16 banci au imprumutat 9,24 miliarde lei.

"Parerea noastra este ca piata monetara sufera de un deficit de lichiditate, estimat la circa 1,7 miliarde de lei in luna noiembrie in termeni zilnici. Bancile trebuie sa obtina acesti bani, iar aceste operatiuni prin care se obtine finantare pentru 6% sunt mai favorabile decat facilitatea de credit, unde rata de dobanda este 10%", a declarat Vlad Muscalu, economist la ING Bank Romania., citat de Mediafax.

Incepand din 17 octombrie, BNR a organizat in fiecare zi de luni cate o licitatie repo, prin care a acordat imprumuturi bancilor pentru o saptamana.

Unii dealeri considera ca au fost banci care au amanat constituirea rezervelor minime obligatorii la BNR, dar nu exclud nici varianta ca unele dintre ele sa fi atras fonduri pentru a merge la licitatia programata luni de Ministerul Finantelor pentru certificate de trezorerie cu scadenta la 11 luni.

Citeste si:

Interventiile BNR pe piata valutara au redus semnificativ lichiditatea din sistem, iar pe 21 noiembrie zece banci au atras de asemenea o suma semnificativa, de 6,246 miliarde de lei (1,43 miliarde de euro), printr-o astfel de operatiune.

Saptamana trecuta un numar de cinci banci au imprumutat 2,38 miliarde lei (546 milioane de euro), tot cu scadenta la o saptamana.

Prin operatiunile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat.

Randamentele pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se situau luni la 5,67 - 6,17%.