Deschiderea a 300 de sucursale de catre UniCredit pe piata romaneasca in contextul economic actual ar fi o sinucidere, dar numai un nebun ar putea intelege ca suspendarea extinderii inseamna retragerea din Europa de Est, a declarat vineri seful diviziei ECE a grupului, Gianni Franco Papa, potrivit Mediafax.
"Avand in vedere actualul climat economic, sa deschizi 300 de sucursale ar fi sinucidere", a spus Papa despre Romania, precizand ca economia nu a revenit la cresterea pe care el o anticipa.

"Am suspendat procesul de deschidere de sucursale si vom reanaliza situatia in cativa ani. Romania este una dintre pietele cheie (pentru UniCredit, n.r.)", a ontinuat seful operatiunilor UniCredit pentru Europa Centrala si de Est (ECE), intr-o conferinta de presa la Viena, potrivit Bloomberg.

Papa a anuntat, in ianuarie, ca UniCredit va deschide in urmatorii cinci ani 900 de unitati in tarile din regiune unde spera sa inregistreze cea mai buna crstere. Planul includea cate 300 de unitati pentru Romania si Turcia, respectiv 120 pentru Ungaria. In noiembrie, planul a fost revizuit ca urmare a inrautatirii perspectivelor economice.

UniCredit nu se retrage din Europa de Est, iar oricine sugereaza asa ceva este "nebun", a spus Papa, intrucat Grupul italian se asteapta, in continuare, ca Europa de Est sa aiba o crestere mai rapida decat Europa de Vest.

"Daca mesajul perceput este «UniCredit se retrage din Europa Centrala si de Est», consider ca cine intelege asa ceva este nebun", a spus Papa, adaugand ca este "normal" sa reduca cheltuielile daca incetineste cresterea economica.

Chiar daca in Ungaria si Romania grupul a suspendat extinderea, asta nu inseamna ca se retrage. Banca isi extinde in continuare retelele de unitati din Turcia, Rusia si Cehia, iar in urmatorii cinci ani vrea sa angajeze 1.100 de persoane in regiune, a afirmat el.

Intrucat trei sferturi din activele din Europa de Est, fara Rusia, sunt controlate de banci straine, cele mai importante fiind UniCredit, Erste si Raiffeisen, autoritatile de reglementare urmaresc cu atentie orice semn ca acestea ar putea reduce legaturile cu subsidiarele.

Bloomberg aminteste ca presedintele Traian Basescu a cerut in noiembrie bancilor austriece sa continue creditarea in Romania, iar Ungaria a criticat puternic Erste in decembrie pentru un plan de reducere a prezentei in tara.

In Turcia si Rusia, UniCredit va continua sa deschida noi sucursale conform planurilor, care prevad 400 de unitati in total pana in 2015.
Strategia grupului pentru urmatorii cinci ani nu include achizitii sau vanzari de operatiuni in Europa Centrala si de Est, a spus Papa, adaugand ca in afara de Polonia nu au loc astfel de tranzactii pe piata.

"Daca vrei sa cumperi, piata nu te lasa sa platesti fond comercial si nu sunt sigur ca cei care vand vor pur si simplu sa-l dea", a declarat el.
UniCredit primeste frecvent oferte de la alte banci pentru active din regiune.

"Este clar ca necesarul de lichiditate si de capital, reducerea activelor ponderate la risc, toate aceste lucruri" imping bancile sa ia in calcul vanzari de active, a adaugat el.

"Primesc oferte. Le respingem pe toate", a declarat seful diviziei UniCredit pentru ECE.

Grupul italian controleaza in Romania banca UniCredit Tiriac Bank si mai multe firme de servicii financiare.

Presedintele executiv al UniCredit-Tiriac Bank, Rasvan Radu, a declarat in noiembrie ca banca va ingheta in 2012 planurile de extindere si se va concentra pe atragerea resurselor interne si profitabilitate, dar dezvoltarea va fi reluata odata cu relansarea economiei sau prin oportunitati oferite de concurenta.

"Anul viitor extinderea va fi pusa pe hold pentru a vedea performanta economica si apetitul clientilor. Strategia nu se schimba. Noi am facut strategia cu care am contribuit la planul grupului pana in 2015. Din 50 de sucursale planificate vom deschide mai putine, in jur de 11 pana la finele anului, iar restul sucursalelor probabil nu le vom mai deschide in 2012, ci vom astepat ca economia sa-si revina (...) Exista doua declansatoare pentru reluarea cresterii: relansarea economica a Romaniei si, al doilea lucru, ce se intampla cu piata bancara din Romania. Daca si cat loc se va crea, in conditiile in care vor exista banci care sa considere ca nu mai pot investi sau nu mai e interesant de investit in Romania si lasa loc (...) Noi nu vom lasa loc de crestere altor banci", a explicat presedintele UniCredit, Rasvan Radu.

Profitul net al UniCredit Tiriac Bank a coborat cu 43% in primele noua luni ale acestui an fata de perioada corespunzatoare a lui 2010, la 122 milioane lei (29 milioane euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri