Alocarea unor sume mai mari pentru investitii, reducerea contributiilor sociale pentru angajator si majorarea salariilor si a pensiilor reprezinta primele trei masuri pe care le-ar lua ministrul de finante, Gheorghe Ialomitianu, in cazul in care situatia economica din Romania s-ar imbunatati substantial.
Intr-un interviu acordat in exclusivitate wall-street.ro, Gheorghe Ialomitianu spune ca romanii nu mai cred in promisiuni de cresteri mari ale salariilor si pensiilor. El a precizat ca Romania a incheiat 2011 cu un deficit de pana la 4,4% din PIB si ca, in luna decembrie, Finantele au reusit sa plateasca o serie de arierate care ar fi putut reprezenta o povara pentru acest an.

Cititi mai departe un interviu cu Gheorghe Ialomitianu, cel care a fost desemnat ministrul de finante al anului in Europa.

Wall-Street.ro: Care a fost cel mai greu moment, din punct de vedere profesional, in acesti trei ani de criza si cum ati reusit sa-l rezolvati?

Gheorghe Ialomitianu: Intregul mandat al unui ministru de Finante este greu, mai ales in perioada de criza. In special daca esti obligat, pe de o parte, sa iei masuri de consolidare fiscala, iar, pe de alta parte, masuri de stimulare a economiei. Romania a avut o situatie speciala fata de alte tari la inceputul crizei. In 2007-2008 s-a continuat cu politica prociclica, majorandu-se cheltuielile permanente, in conditiile in care, incepand cu 2008, veniturile au scazut. Astfel, am fost in imposibilitatea de a aplica masuri anticiclice in 2009, pentru ca orice tara care vrea sa iasa din criza trebuie sa stimuleze economia. Practic, spatiul fiscal pentru a stimula economia nu a existat. Mai mult decat atat, a trebuit sa ajustam cheltuielile publice, deoarece nu erau sustenabile din punct de vedere financiar.

Totodata, am majorat TVA, intrucat masurile de ajustare a cheltuielilor nu erau suficiente. Guvernul a venit apoi cu cateva masuri de stimulare a economiei in limita bugetului. Aici trebuie sa amintesc cresterea cheltuielilor cu investitiile. In 2011 am alocat 37 miliarde lei pentru investitii, iar pentru acest an ne propunem un volum de 38,1 miliarde lei. Consideram ca alocarea de bani pentru investitii de la buget reprezinta o sursa sigura de a avea crestere economica.

La inceputul anului 2011 am avut o mare satisfactie cand Fondul Monetar International (FMI) a precizat ca acordul incheiat in 2009 a fost de succes, Romania reusind sa se stabilizeze la nivel macroeconomic. Masurile luate in perioada 2009-2010 si-au produs efectele anul trecut, cand economia a intrat pe crestere, iar noi am reusit sa acordam mai multi bani pentru investitii si am reusit sa cream un sistem de cheltuieli sustenabil din punct de vedere financiar.

Wall-Street.ro: Credeti ca majorarea de TVA din vara anului 2010 ar fi putut fi evitata? Daca da, cum?

Gheorghe Ialomitianu: Daca s-ar fi reusit extinderea impozitarii tuturor veniturilor s-ar fi putut evita majorarea TVA. Insa, din punct de vedere politic, aceasta decizie e greu de luat. Multe tari au majorat TVA, intrucat au considerat ca este o masura mai usor de luat din punct de vedere politic. Efectele sunt mult mai dure atunci cand maresti TVA decat daca impozitezi toate veniturile, deoarece ii afecteaza si pe cei cu venituri mici, dar si pe cei care s-au confruntat cu o ajustare a cheltuielilor. Ungaria a incercat sa faca o relaxare fiscala si chiar sa majoreze cheltuielile, insa acum a crescut TVA la 27%, iar efectele nu sunt cele scontate, intrucat peste un anumit nivel al taxei indirecte lucrurile incep sa mearga intr-o directie gresita.

Romania putea sa evite majorarea TVA daca s-ar fi extins impozitarea tuturor veniturilor. Ma refer la toate veniturile primite de persoanele fizice, prin eliminarea unor deduceri din salarii, impozitarea tuturor veniturilor platite din bugetul de asigurari sociale. Dar, fiecare isi calculeaza cati bani primeste fara sa se uite daca anumite preturi cresc din cauza TVA.

Wall-Street.ro: Va reusi Romania sa atinga tinta de deficit bugetar de 1,9% in acest an, in conditiile in care sunt alegeri?

Gheorghe Ialomitianu: Romania era obligata sa mearga cu un deficit mai redus din doua motive. In primul rand, trebuia mentinuta stabilitatea la nivel macroeconomic, iar in al doilea rand, trebuia castigata increderea pe pietele financiare. Romania este obligata in 2012 sa iasa din procedura de deficit excesiv, lucru pe care ni l-a impus UE in 2008.

Un alt lucru important legat de un deficit sustenabil este modul de finantare. In prezent, avem de a face cu o criza a lichiditatilor si cu una a datoriilor. Este foarte important atunci cand faci o planificare bugetara sa ai o certitudine ca lucrurile merg bine, chiar daca pe pietele financiare se produc unele derapaje sau se observa o incetinire a cresterii economice. Cred ca ar fi fost un risc mare daca mergeam cu un deficit ridicat, deoarece pierdeam increderea pe pietele financiare. Investitorii ar fi fost suspiciosi ca noi vrem sa facem cheltuieli in mod nesustenabil, iar un alt pacat ar fi fost ca tot ce am construit pana acum s-ar fi dus pe apa sambetei. Sunt multe tari care si-au crescut deficitele.

De exemplu, Spania nu a luat masuri de ajustare, iar guvernul Zapatero a pierdut alegerile. In Ungaria s-a considerat ca nu e nevoie de o consolidare fiscala sau de FMI. Acum ei alearga dupa bani si au probleme in finantarea deficitului bugetar. Cel mai bine in aceasta perioada este sa fii prudent, sa nu ai probleme cu finantarea chiar intr-un an electoral. Vanzarea de iluzii a trecut. Mergeam in Parlament cu un deficit foarte mare, s-ar fi pus problema cum il finantam. Atunci electoratul ar fi spus ca ati venit cu niste iluzii, ati venit cu un buget bazat pe demagogie si nu sunteti seriosi. Cred ca un lucru pe care l-am castigat in aceasta perioada este responsabilitatea. Trebuie evitate masurile populiste.

Wall-Street.ro: Cu ce deficit bugetar se incheie anul 2011?

Gheorghe Ialomitianu: Am incheiat 2011 cu un deficit de pana la 4,4% din PIB. In decembrie am platit o serie de arierate pe care daca nu le achitam erau o povara in 2012. In domeniul sanatatii am platit arierate de peste 1,4 miliarde lei. La agricultura s-au facut plati de peste 1,4 miliarde lei pentru subventiile acordate fermierilor, pentru bunastarea animalelor. Am achitat foarte multe arierate din domeniul transporturilor. Am dat bani pentru investitii la Ministerul Dezvoltarii si Turismului. Sunt bani in economie care au produs locuri de munca si o crestere economica sustenabila. Problema arieratelor s-a rezolvat in proportie de 99%.

Wall-Street.ro: Nokia, Tnuva sunt doar cateva companii care au decis sa-si inchida afacerile in Romania. Mai este economia autohtona atractiva pentru investitori?

Gheorghe Ialomitianu:
Firmele au libera circulatie, unele pleaca din Germania, vin in Romania, altele se duc in alte tari. Sigur, ca ministru de Finante cand vezi ca o companie mare ca vine in Romania te bucuri, cand se inchide o fabrica iti creeaza o stare de disconfort. Nu putem spune ca Romania ar fi o tara neatractiva. Sunt multe firme care au venit in Romania, doar in 2011 am semnat peste 14 scheme de ajutor de stat pentru proiecte de investitii de peste 240 milioane euro. Valoarea ajutorului de stat a fost de 85 milioane euro si in urma acestor investitii se vor crea peste 1.800 locuri de munca. Multe au fost finalizate in judetele Prahova, Brasov sau Olt. Sunt companii care vin in Romania, dar avem o problema legata de infrastructura rutiera. Acest lucru trebuie rezolvat, iar Ministerul Transporturilor are alocat peste 14 miliarde lei in acest an pentru investitii. Trebuie rezolvata infrastructura, multi investitori romani si straini ne zic ca lucrurile nu mai pot continua asa. Noi am mai incercat sa reducem birocratia in administratia fiscala. Totodata, am acordat anumite facilitati fiscale firmelor, am redus numarul de declaratii fiscale. Este o perioada si de tatonare din partea mediului de afaceri. Criza nu a luat sfarsit si se gandesc de doua ori inainte sa investeasca.

Wall-Street.ro: Daca situatia economica s-ar imbunatatii substantial, care ar fi primele 3 masuri pe care le-ati adopta?

Gheorghe Ialomitianu: Prima ar fi alocarea unor sume mai mari pentru investitii, a doua reducerea contributiilor sociale pentru angajator, intrucat costul fortei de munca este ridicat in Romania, iar a treia masura ar fi majorarea salariilor si a pensiilor, dar aici ar trebui sa fiu sigur ca aceasta crestere este sustenabila, adica sa putem plati aceste obligatii pana in 2015. Nu as dori sa ne intoarcem in 2008, cand au fost economii la bugetul asigurarilor sociale, la bugetul de stat, utilizate pentru a finanta cheltuieli permanente. In 2009, acele cresteri de salarii si pensii nu au mai putut fi sustinute din cauza crizei si a scaderii veniturilor. Nu vreau sa vand iluzii celor din institutiile publice si pensionarilor, adica sa asiguram o crestere a veniturilor pe o perioada scurta de timp, dupa care sa nu fie considerata o decizie buna. Cand ma gandesc la investitii, ma refer la toti angajatii. Atunci cand faci investitii, creezi locuri de munca, iar veniturile din sectorul privat cresc.

Nimeni nu va mai crede in promisiuni de cresteri mari ale salariilor si pensiilor. Iar atunci cand Opozitia vine si spune ca <<majoram pensiile, reducem impozitele>>, o fac numai in mod demagogic si nimeni nu-i crede din Uniunea Europeana. Au inceput ministrii din celelalte tari sa se sperie: cum se poate gandi in Romania ca in aceasta perioada poti sa cresti salariile si pensiile si sa reduci impozitele si taxele. Este o nebunie, acest lucru nu este posibil. Sigur ca cei din USL vor sa castige alegerile cu orice pret, insa nu cred ca romanii mai au incredere in cei care fac astfel de promisiuni. Unii analisti spun ca ar fi trebuit sa mergem cu un deficit mai mare in acest an, pentru ca unul mic pune in pericol cresterea economica. Eu vreau sa le transmit un singur lucru. Un deficit mare nu mai poate fi acceptat in aceasta perioada. Deficitele mari ne-au adus in situatia in care suntem in prezent. Daca tarile din UE ar fi luat masuri in 2009-2010 de reducere a deficitelor, cred ca nu am mai fi trecut printr-o criza a datoriilor suverane. Trebuie sa mergi pe consolidare fiscala si sa creezi spatiu fiscal pentru a ajuta mediul de afaceri.

Wall-Street.ro: Credeti ca Romania va reusi in acest an sa se imprumute de pe pietele externe?

Gheorghe Ialomitianu: In toamna, cand am fost pe pietele financiare din Statele Unite, am prezentat situatia din Romania, iar aceasta a fost apreciata. Am amanat decizia pentru ca nu vrem sa ne imprumutam la orice dobanda si vrem sa crestem maturitatea titlurilor. Investitorii au spus ca Romania a adoptat masuri bune, ca este credibila pe pietele financiare, dar ca persista problema cu zona euro. CDS-ul Romaniei a crescut de multe ori din cauza a ceea ce s-a intamplat in Grecia sau Ungaria. Ce se intampla in jurul Romaniei ne afecteaza.

Wall-Street.ro: Va asteptati ca in 2012 trebuie sa apelati la banii de la FMI?

Gheorghe Ialomitianu: Nu am luat in calcul utilizarea sumelor puse deoparte de la FMI si Comisia Europeana in cadrul acordului preventiv. Nu dorim sa-i utilizam, insa un ministru de Finante cu bani pusi deoparte are o siguranta cu privire la activitatea bugetara din 2012.

Wall-Street.ro: De ce credeti ca in ultimii 22 de ani a fost pierduta lupta cu evaziunea fiscala?


Gheorghe Ialomitianu: Romania ar fi intr-o situatie buna daca ar avea venituri bugetare de 36%-37% din PIB. Am reusit anul trecut sa ne stabilizam la 33% din PIB. Noi am introdus metodele indirecte cu privire la combaterea evaziunii fiscale, sper ca in acest an ANAF sa obtina sume considerabile din aplicarea acestor masuri fiscale. Fiscul nu mai are niciun motiv sa nu le aplice si sa nu intervina acolo unde avem cresteri de averi nejustificate si cand ne uitam in declaratia de venit sumele sa fie nesemnificative sau sa nu existe. Ma bazez pe colegii din ANAF ca vor obtine rezultate bune. Pe partea de evaziune fiscala cu tigarete si accize, avem o colaborare buna cu Ministerul Internelor si cu serviciile speciale, cred ca se impune o intensificare a actiunilor. Chiar maine (astazi – n.r.) avem o intalnire la nivelul primului-ministru pentru a imbunatatii activitatea de colectare la nivelul accizelor. Am observat in ultimul timp o scadere a incasarilor pe accize, iar aici avem mult de lucru.

Wall-Street.ro: Credeti ca titlul de “ministru de Finante al anului in Europa” pune o presiune suplimentara pe dumneavoastra in acest an?

Gheorghe Ialomitianu: Acest titlu ma onoreaza si se datoreaza in mare parte colegilor din minister si guvern. A fost o apreciere a ceea ce a facut Romania. Daca nu s-ar fi luat masurile de ajustare a cheltuielilor, probabil ca tara intra in incapacitate de plata. Masurile luate de noi reprezinta un model pentru foarte multe tari din UE. Nu aveam alta sansa de a redresa situatia decat prin masurile luate, iar titlul obtinut reprezinta o recunoastere a deciziilor luate si a implementarii acestora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri