Volksbank nu mai trebuie sa isi majoreze capitalul potrivit cerintelor europene

Volksbank, a patra mare banca din Austria, prezenta si in Romania, nu mai este obligata sa isi majoreze capitalul pana la jumatatea acestui an, in conformitate cu noile prevederi europene, pentru ca se afla intr-un proces de reorganizare, potrivit autoritatii de reglementare a sectorului financiar din Austria, scrie Mediafax.

"Volksbank nu mai trebuie sa prezinte Autoritatii Bancare Europene (EBA) un plan de capitalizare", a declarat un purtator de cuvant al Financial Management Association International (FMA).

EBA a cerut celor mai mari banci din Europa sa prezinte pana vineri cum vor respecta standardele mai stricte referitoare la capital, care prevad ajungerea la o rata de adecvare Tier1 de 9% pana la jumatatea acestui an.

Au mai mult timp sa se redreseze

In aceste conditii, Volksbank, a patra mare banca din Austria, va avea mai mult timp la dispozitie pentru a-si consolida situatia financiara, iar riscul de a avea nevoie de un nou sprijin din partea statului este mai mic.

Reprezentantul FMA a notat ca EBA considera drept o formalitate procesul de recapitalizare de la Volksbank intrucat banca vinde active semnificative, respectiv divizia vest-europeana VBI catre banca rusa Sberbank, pentru reducerea riscurilor.

"La sfarsitul acestui proces, Volksbank va avea doar activitati regionale. Cu vanzarea VBI catre Sberbank, Volksbank nu va mai fi o banca transfrontaliera de importanta sistemica", a adaugat el.

Un purtator de cuvant al Volksbank a declarat ca banca va continua reorganizarea pentru a se concentra pe clientii mijlocii din Austria.

A picat testul de stres
Volksbanken a picat testul de stres aplicat anul trecut marilor banci europene si ar fi avut nevoie de 1,05 miliarde de euro pentru a creste rata Tier1 de la nivelul actual de circa 5,5%.

Banca nu a reusit sa ramburseze la timp un ajutor de 1 miliard de euro primit de la statul austriac in timpul crizei financiare, iar guvernul are dreptul sa converteasca acest ajutor in actiuni Volksbank.

Ministrul de Finante Maria Fekter a declarat insa ca prefera sa nu nationalizeze o a treia banca din tara.

FMA nu a dat nicio informatie referitoare la alte banci austriece, precum Erste Group si Raiffeisen Bank International.

Volksbank este una din cele mai mari zece banci din Romania, cu active de 4,7 miliarde de euro si o retea de 135 de unitati.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri