Sistemul bancar a inregistrat anul trecut o pierdere de aproape 430 de milioane lei (100 de milioane de euro), fata de un rezultat negativ de 516 milioane lei in 2010, reusind sa recupereze in ultima luna din anul precedent peste 400 de milioane lei, scrie Mediafax.
Dupa primele 11 luni de anul trecut, sistemul raporta o pierdere de aproape 900 de milioane lei (peste 200 milioane euro), dar in decembrie a recuperat aproape jumatate din rezultatul negativ.

Evolutia din ultima luna a anului pare sa fie in principal rezultatul diminuarii provizioanelor, care au coborat cu 400 de milioane de lei, de la 31 de miliarde lei la 30,6 miliarde lei. Pe ansamblul anului trecut, provizioanele au crescut cu 7 miliarde lei.

Concomitent, activele bancare nete au urcat cu 4% in numai o luna, atingand un nou varf, de 354 miliarde lei, reprezentand aproape 65% din PIB.

Au dat afara 1.000 de persoane, cei mai multi in decembrie

Bancile au continuat anul trecut o restructurare timida a activitatii, prin disponibilizarea a 1.000 de salariati (1,5% din total), cea mai importanta restangere fiind observata, insa, in decembrie, cand au iesit din sistem 350 de angajati, adica mai mult de o treime din reducerea anuala.

O reducere mai ampla a avut loc la nivelul unitatilor teritoriale, bancile inchizand in 2011 peste 2% din reteaua teritoriala, care a coborat de la 6.170 la 6.040 de agentii si sucursale.

Crantele restante si indoielnice au urcat anul trecut in valoare bruta cu aproape 7 miliarde lei, de la 19,3 miliarde lei la peste 26 de miliarde lei. De remarcat ca in luna decembrie restantele au scazut cu 600 de milioane lei.

Evolutie in salturi

Rezultatele sistemului bancar nu au avut o evolutie liniara anul trecut.

Astfel, in trimestrul al treilea, sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 800 milioane lei (aproape 200 milioane euro), dupa ce la semestru raportase un profit net de 94,5 milioane de lei, astfel ca la noua luni rezultatul negativ l-a depasit pe cel de pe intregul an 2010.

Provizioanele au continuat trendul ascendent pe parcursul anului trecut si au depasit pentru prima data suma de 30 miliarde de lei, pe fondul acumularii de noi credite neperformante.

Doar in trimestrul al treilea, institutiile de credit au inregistrat provizioane suplimentare de trei miliarde de lei.

Sistemul bancar a incheiat 2010, pentru prima data din 1999, cu pierdere neta de 516 milioane lei (date rectificate), comparativ cu un castig net cumulat de 815 milioane lei in 2009, in conditiile in care 20 de banci au inregistrat profit, iar 22 de institutii de credit au avut rezultate negative.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri