Guvernul a avizat cadrul legal ce permite infiintarea unei banci-punte, care va prelua activele si pasivele unei institutii de credit amenintata de faliment si va asigura astfel continuarea serviciilor bancare si plata creditorilor, argumentand decizia prin riscurile existente in sistemul financiar, scrie Mediafax.
In prezent, Banca Nationala a Romaniei (BNR) are posibilitatea sa instituie administrarea speciala asupra unei banci cu probleme financiare sau sa aprobe preluarea de active cu asumarea de pasive de catre o alta banca apreciata ca avand o situatie financiara solida.

In baza noului cadru legal, daca se constata sau este previzibila o deteriorare semnificativa a indicatorilor prudentiali si de performanta financiara a unei institutii de credit, daca banca inregistreaza o criza de lichiditate ce poate afecta interesele deponentilor sau altor creditori sau daca fondurile proprii ale acesteia nu depasesc 75% din nivelul minim al cerintelor de capital, Banca Nationala a Romaniei va dispune transferul total sau partial de active si pasive inclusiv catre o banca-punte.

Banca-punte va fi unul dintre cele trei instrumente pe care banca centrala le va putea aplica in cazul in care o institutie de credit amenintata de faliment va fi considerata ca avand un risc sistemic, adica o eventuala caderea institutiei de credit va afecta semnificativ si alte banci.

Inainte de constituirea bancii-punte, BNR are optiunea de a aproba preluarea de active cu asumarea de active sau introducerea Fondului de Garantare a Depozitelor in actionariatul bancii falimentare, concomitent cu suspendarea dreptului de vot al celorlalti actionari.

Procedura a fost convenita de Guvern cu Fondul Monetar International in toamna anului trecut.

Pot fi transferate pasivele institutiei de credit, cu exceptia capitalurilor proprii si a imprumuturilor subordonate, precum si activele acesteia, cu exceptia activelor de natura imobilizarilor corporale care, in opinia BNR, nu sunt necesare pentru desfasurarea activitatii bancii-punte.

Banca-punte va functiona cu avizul BNR pe o durata de pana la doi ani, cu posibilitatea prelungirii in cazul in care riscul unei amenintari fata de stabilitatea financiara vor persista sau negocierile cu investitorul care va achizitiona aceste active si pasive nu vor fi incheiate in termen.

Autorizatia bancii careia i se preiau activele si pasivele nu va mai fi valabila, mandatul conducerii va inceta, adunarea generala a actionarilor va fi suspendata, iar institutia va intra in lichidare, atributiile de administrare si conducere urmand sa fie preluate de catre un administrator delegat desemnat de BNR.

Activele si pasivele vor fi preluate de banca-puncte cu scopul unei vanzari ulterioare catre un investitor privat, pe baza celei mai avantajoase oferte, iar sumele rezultate vor fi folosite pentru plata creditorilor, conform ordinii de stingere a creantelor. In ordinea de distribuirie a sumelor obtinute din vanzare, prioritare vor fi insa restituirea eventualelor imprumuturi de la Guvern si, pe pozitia urmatoare, refacerea resurselor schemei de garantare.

Banca-punte va avea un capital social care nu poate fi mai mic decat echivalentul in lei a un milion euro, varsat in cel mult 30 zile de la data inmatricularii in registrul comertului.

Prin derogare de la legea societatilor comerciale, banca-punte se constituie ca societate pe actiuni avand ca unoc actionar Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

Administrarea bancii-punte va fi organizata in sistem dualist, cu membri ai directoratului desemnati de BNR dintre persoane "cu reputatie si experienta recunoscute" in domeniul financiar-bancar, iar atributiile consiliului de supraveghere vor fi exercitate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Denumirea bancii-punte se constituie din denumirea institutiei de credit de la care s-a efectuat transferul de active si pasive, urmata de initialele "BP - S.A.", iar sediul social este la aceeasi adresa cu cea a institutiei de credit de la care este efectuat transferul, se arata in document.

Institutia de credit de la care au fost preluate activele si pasivele vor fi obligate sa presteze in beneficiul bancii-punte, pe baza de contract si contra unui comision agreat, serviciile aferente activitatilor si operatiunilor pe care le derula anterior transferului. In acest sens, furnizorii de utilitati si servicii de telefonie nu au dreptul sa intrerupa temporar serviciul, iar furnizorii de bunuri in leasing nu pot cere incetarea contractului, daca obligatiile sunt respectate.

In situatii exceptionale in care resursele financiare sunt insuficiente pentru finantarea masurilor de stabilizare hotarate de BNR, Guvernul va pune la dispozitia Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar sumele necesare sub forma de imprumut din varsaminte din privatizare inregistrate la Trezorerie. Daca aceste varsaminte sunt insuficiente, Ministerul Finantelor poate lansa imprumuturi de stat de tipul obligatiunilor de stat dedicate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri