"A fost un succes si trebuie continuat. Nu suma este importanta, ci perceptia investitorilor privind Romania. Chiar a fost un test cum este perceputa Romania pe piata din SUA si s-a dat un semnal ca investitorii apreciaza masurile aplicate", a declarat Ialomitianu, potrivit Mediafax.

El a continuat aratand ca emisiunile pe pietele externe sunt importante pentru ca se testeaza perceptia investitorilor in ceea ce priveste guvernarea si riscurile asociate evolutiei economice a Romaniei.

"Conditia este tot o maturitate lunga, pentru ca Romania trebuie sa mearga pe o panta de consolidare a datoriilor", a spus Ialomitianu.

Citeste si:

Ministrul Finantelor a tinut sa precizeze ca amanarea emisiunii din toamna anului trecut de pe piata SUA nu a fost un esec, ci doar o pozitionare a Romaniei, care a transmis ca nu are presiuni de finantare si nu doreste sa acceseze fonduri la orice costuri.

Romania a atras marti 1,5 miliarde dolari din vanzarea de obligatiuni pe 10 ani la un randament de 6,875% pe piata din SUA. Cererea pentru obligatiun a totalizat aproape 7 miliarde de dolari, fiind cea mai mare suma subscrisa pe piata de dolari pentru o tara din Europa Centrala si de Est.

In luna ianuarie, Ministerul Finantelor a imprumutat 9,93 miliarde lei de pe piata interna si, cumulat cu banii din emisiunea de pe piata americana (4,9 miliarde lei), a acoperit deficitul nominal estimat pentru acest an, de 11,2 miliarde lei.